Ga naar Content

Pakt Noord-Hollandse judoka Frank de Wit eerste olympische plak?

Judotrainer Ben Rietdijk zit vandaag aan de buis gekluisterd. De van origine Heemskerkse Frank de Wit, één van zijn jeugdtalenten, komt in actie op de Spelen. Dat het gedreven binkie van toen het ver zou schoppen, heeft hij altijd al geweten. "Frank is getalenteerd en heeft de juiste mindset, anders haal je het niet."

Frank de Wit (links) met Michael Korrel (midden), Ben Rietdijk (rechts) en zijn dochter - Foto: NH Media

Rietdijk kan zich nog goed herinneren hoe het talent als blondharig knulletje binnenkwam. "Frank was een jaar of zes en kwam van sportschool De Lange. Het viel meteen op dat hij bijzonder gedreven was; hij wilde altijd winnen en deed enorm zijn best."

Hij vervolgt: "Toen hij begon, droeg hij een wit bandje met een gele slip. Hij kon nog niet veel, maar deed mee aan beginnerstoernooitjes en groeide vervolgens door naar grotere competities. Hij heeft zich enorm ontwikkeld en een jaar of tien bij mij getraind in Velserbroek."

"Het was duidelijk dat hij op weg was naar de Spelen"

Ben Rietdijk

Op dezelfde sportschool trainden ook andere getalenteerde judoka’s. "Ze waren zo'n acht jaar ouder dan Frank en daar trok hij zich aan op. Hij had duidelijk voor ogen: daar moet ik naartoe. Toen hij ongeveer elf jaar was, ging hij zelfs al naar Japan voor een toernooi. En dat is echt heel jong."

Doorzettingsvermogen

Rietdijk heeft altijd al geweten dat Frank het ver zou schoppen. "Talent alleen is niet genoeg om de top te bereiken. Het draait ook om doorzettingsvermogen, een harde kop hebben en een sterke wil om te winnen. Frank bezit die eigenschappen."

Voor de oud-trainer is de deelname aan de Olympische Spelen dan ook geen verrassing. "Hij heeft in zijn jeugd al veel bereikt: wereldkampioen in de leeftijdscategorieën onder 15, onder 17, onder 20 en bij de junioren. Het was duidelijk dat hij op weg was naar de Spelen."

"De Yoko Tomoe Nage, is een sutemi waarbij je zelf eerst gaat liggen om iemand te werpen. Dat is echt wel een handelsmerk van mijn club."

Ben Rietdijk

Hij volgt de prestaties van zijn oud-leerling op de voet. "Ik houd zijn resultaten in de gaten en we hebben nog regelmatig contact. Zijn neefjes en nichtjes trainen bij mij, dus hij komt vaak even binnenlopen."

Vurige wedstrijd te verwachten

Volgens de oud-trainer kunnen we vandaag een vurige wedstrijd verwachten. "Frank is echt een sporter die altijd voor de punten gaat. Dat beheerst hij uitstekend en hij is superfit. Maar het risico is ook dat hij onderuit kan gaan; dat hoort bij zijn stijl. Hij houdt van scoren, en dat maakt zijn wedstrijden zo spannend om te zien."

Geregeld ziet hij nog door hem aangeleerde technieken voorbijkomen. Zoals: "De Yoko Tomoe Nage. Dat is een sutemi waarbij je zelf eerst gaat liggen om iemand te werpen. Dat is echt wel een handelsmerk van mijn club."

Olympische winst binnen handbereik?

Of hij dit keer ook met een medaille naar huis zal gaan, is natuurlijk de grote vraag. "Als hij een goede dag heeft, zit die kans er zeker in. Er zit echter een sterke tegenstander in zijn poule, wat het extra lastig maakt. Toch denk ik dat hij, als het meezit, een medaille kan winnen. Dat zou fantastisch zijn, want hoewel hij al medailles heeft van het EK en WK, ontbreekt de olympische medaille nog."

Aan NH verklaarde Frank zelf al eerder dat een olympische plak bovenaan zijn wensenlijst staat. Zijn oud-trainer wenst hem in ieder geval heel veel succes. "Het is een mooi podium, met een geweldige entourage en veel mensen die verstand hebben van judo kijken mee. Dus hij moet genieten. Ik stuur hem ook nog wel even een appje."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]