Ga naar Content

Golf duwt kanoster Martina Wegman uit olympische finale: "Stom. Had echt kans op een medaille"

Slechts 0,13 seconden kwam ze tekort voor een olympische finale. Tijd om ervan te balen heeft ze niet, want Martina Wegman (35) uit Schoorl traint een dag later alweer volle bak. Nog even terugkijkend op de slalom, kan ze maar één ding concluderen. "Het is stom, want ik had wel echt kans op een medaille."

Martina Wegman waant zich een weg door de wildwaterbaan - Foto: ANP Foto

De eerste training heeft Martina Wegman alweer achter de rug na haar wedstrijd op de Olympische Spelen. Op het moment dat we haar bellen, zit ze in de bus van de trainingslocatie buiten Parijs naar het hotel. In het TeamNL-hotel zit ze niet, maar met de roeiers en de kanosters even buiten de stad. "We hebben wel een TeamNL-lounge. Dat is ook een erg leuke groep."

Vlakbij haar hotel, in het Stade Nautique de Vaires-sur-Marne, moest het zondagmiddag allemaal gebeuren voor Wegman. De baan kent ze als haar broekzak. Al enkele maanden verbleef ze in Parijs om dagelijks op de baan te trainen. Het leverde haar veel kennis op over de baan. De kwalificatie kwam ze dus door. Maar toch werd ze in de halve finale enigszins verrast.

Golf als spelbreker

In het geweld van het water moest Wegman zich door 25 poortjes wurmen met haar kano. Het missen van een poortje zou 50 strafseconden kosten. Dat gebeurt niet, maar ze raakt er wel twee. Vier strafseconden dus. En ze zit vast in een golf, wat haar ook behoorlijk wat seconden kost. "Hij sloeg dicht. Precies op het moment dat ik daar kwam, werd ik er vanaf geduwd en kon ik niet naar het oppoortje varen. Ik kwam laag in het water en moest weer terugvaren. Daardoor kwam ik een paar meter erachter uit, in plaats van gelijk erdoorheen."

Tekst loopt door onder de foto.

Volle tribunes bij kanoslalom op de Olympische Spelen - Foto: Orange Pictures

Het betekent dat Wegman na het opgelopen tijdsverlies met nog meer risico richting de finish moet. Ze eindigt als dertiende, één plekje buiten de kwalificatie voor de finale en met een minimale marge valt ze net buiten de top-12. "Het is wel een kleine teleurstelling. Ik heb wel het idee dat ik het beste van mezelf kunnen laten zien. Maar die fout en de tickers kosten mij acht seconden extra. Als je die eraf haalt, zit ik gewoon bij de top. Het is stom, want ik had wel echt kans op een medaille."

0,13 seconden

Toch heeft Wegman er wel vrede mee. Het is onderdeel van de sport, zegt ze. Daar legt ze zich opvallend gemakkelijk bij neer, want het mislopen van een olympische finale is als het missen van een trein die één keer in de vier jaar rijdt. En daarvoor kwam ze ook slechts 0,13 seconden te laat over de finish. "In de finale had een topprestatie neer kunnen zetten. In het verleden bleek dat ik op piekmomenten juist goed kon omgaan met de druk."

"Hier was echt zoveel publiek. Zelfs op een regenachtige dag zat de tribune vol"

Kanovaarster Martina Wegman

In Tokio was Wegman al dichtbij het eremetaal. Toen stoomde ze, tijdens haar eerste Spelen, door naar de finale en daarin eindigde ze als zevende. "Tokio was gaaf omdat het mijn eerste Spelen waren. Dat was veel meer exciting. Hier was echt zoveel publiek. Zelfs op een regenachtige dag zat de tribune vol. Mijn ouders, broer en zus en mijn schoonouders waren er ook. En ook nog van wat kanoclubs uit Nederland. Dat maakt deze Spelen echt leuk."

Tijd om te rouwen heeft Wegman niet en gunt ze zichzelf ook niet. Het onderdeel cross staat aan het eind van de week op het programma en daarvoor heeft ze de eerste training al achter de rug. Bij de slalom ligt haar kwaliteit, maar de cross is aantrekkelijker voor het publiek. "Daar kan je anderen inhalen."

De kano cross is aanstaande zaterdag 3 augustus. Wegman zal daar eerst de kwalificaties door moeten komen voor een eventuele halve finale en een finale.

Lees ook