Ga naar Content

Alkmaar liep zo'n 2 miljoen euro parkeergeld mis: een derde betaalt niet

Straatparkeerders betalen niet of onvoldoende in Alkmaar. Slechts 66 procent koopt een (digitaal) kaartje. De gemeente heeft berekend dat zij hierdoor vorig jaar 1,9 miljoen misliep. De inzet van een scanauto moet hier na de zomer verandering in brengen. Toch hebben Alkmaarders met bijvoorbeeld een invalidenkaart vraagtekens bij deze scanauto.

Scanauto de oplossing voor wanbetalers in Alkmaar? - NH/Frank Veenhof

"In Alkmaar betaalt één op de drie automobilisten niet", concludeert de gemeente. "Dat percentage blijkt uit scans die continue door handhavers worden gemaakt", licht een gemeentewoordvoerder toe. De inkomsten voor straatparkeren bedroegen in 2023 iets meer dan 3,8 miljoen euro.

Augustus testmaand

"Dit betekent dat er tussen de 1,3 en 1,9 miljoen euro parkeerbelasting niet wordt betaald. Dit zijn niet allemaal wanbetalers, maar ook mensen die te laat terug zijn bij hun auto. Het doel is de betalingsbereidheid volgend jaar te verhogen naar 85 procent."

Om dat te bereiken wordt een scanauto ingezet. Deze controlewagens rijden onder meer al in Amsterdam, Hoorn, Haarlem en Zaanstad rond. De Alkmaarse elektrische scanauto maakt deze maand haar eerste testrondes en zal vanaf 1 september echt aan het werk gaan.

"Met scanauto treden we beter en vaker op tegen automobilisten die geen parkeergeld betalen"

Christiaan Peetoom - wethouder Mobiliteit

"Het doel van de scanauto is dat iedereen netjes voor parkeren betaalt en dat er genoeg vrije parkeerplekken zijn. Met de inzet van een scanauto kunnen we beter en vaker optreden tegen automobilisten die geen parkeergeld betalen", aldus wethouder Christiaan Peetoom.

Maar de parkeercontroleur blijft, omdat er volgens de gemeente ook automobilisten zijn die een papieren vergunning achter de voorruit hebben, zoals de gehandicaptenparkeerkaart en de papieren bezoekersvergunning. De scanauto kan dat niet zien en die kentekens krijgen een fysieke nacontrole.

Foto: gemeente Alkmaar

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]