Ga naar Content

Hoeveel brievenbussen verdwijnen er uit jouw buurt? Check het hier

Na september telt Noord-Holland tweehonderd brievenbussen minder. Dit komt vanwege de dalende hoeveelheid post, meldt PostNL. In dit overzicht kun je zien welke brievenbussen in jouw buurt zullen verdwijnen.

Foto: Credit ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

PostNL meldt dat postbodes dagelijks brievenbussen tegenkomen waar weinig tot geen post in zit. Dit komt bijvoorbeeld voor bij brievenbussen die dicht bij elkaar staan.

In Noord-Holland, exclusief Amsterdam, gaat het om tweehonderd van dergelijke brievenbussen, die binnenkort verwijderd zullen worden. "Dit is ongeveer tien procent van alle brievenbussen in de provincie", aldus een woordvoerder van PostNL. 

De verwijdering zal in september gefaseerd plaatsvinden. Brievenbussen die verwijderd worden, krijgen drie weken van tevoren een sticker. Bezwaar maken kan niet.

Ouderen

PostNL benadrukt dat er met het verwijderen van de tweehonderd bussen, nog wel wordt voldaan aan de wettelijke spreidingseisen van de brievenbussen. Dat betekent dat er in woonkernen met meer dan 5000 inwoners, altijd een brievenbus binnen een straal van 1 kilometer staat. In woonkernen met minder dan 5000 inwoners staat er altijd een brievenbus binnen een straal van 2.5 kilometer.

Oproep aan alle postliefhebbers

Ben of ken jij iemand die nog graag een brief of kaart verstuurt en hier veel waarde aan hecht? Dan zijn wij op zoek naar jou. Of je nu geniet van het schrijven van lange brieven of nog altijd toegewijd verjaardagskaarten stuurt naar familie en vrienden. Laat het ons weten via [email protected] of stuur een whatsapp naar 06-30093003.

Op plekken waar veel ouderen wonen, probeert PostNL de brievenbussen zoveel mogelijk te behouden. "Zoals bij woonzorgcentra en zorglocaties", aldus PostNL. "Zodat zij altijd post kunnen versturen en ontvangen." Ook de speciale brievenbussen voor medische post (in de buurt van ziekenhuizen) blijven staan. 

Einde van de oranje bus?

Naarmate de brievenbussen verdwijnen, komen er steeds meer speciale pakketpunten bij. "Dat is de transitie die wij doormaken", legt de woordvoerder van PostNL uit. "Men verstuurt minder brieven of kaarten en steeds meer pakketten."

Op de vraag of dit het einde betekent van de klassieke oranje brievenbus, is de woordvoerder duidelijk: "Zo ver is het nog lang niet."

"We hebben een wettelijke taak om brieven te versturen", benadrukt ze. "En dat blijven we graag doen."

Bekijk hieronder welke brievenbussen er verdwijnen in Noord-Holland (exclusief Amsterdam).

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.