Ga naar Content

Slecht nieuws voor gasten Camping Sandevoerde: bouw chalets past in omgevingsplan

De geplande bouw van vakantiewoningen op het terrein van Camping Sandevoerde in Zandvoort past in het bestemmingsplan dat de gemeenteraad in 2015 vaststelde. Dat staat in een onafhankelijk juridisch advies, waarom de raadscommissie in mei vroeg. Eigenaar Kennemer Park wil een luxe vakantiedorp bouwen met 250 vakantiewoningen.

De stacaravans op camping Sandevoerde - Foto: NH Media

De raadscommissie Ruimte en Economie vroeg op 15 mei om juridisch advies in te winnen over de vraag of de geplande chalets in het bestemmingsplan Kostverlorenstraat en omgeving passen. Dat werd in 2015 door de gemeenteraad vastgesteld. Volgens het advies van Van der Feltz Advocaten is dat dus het geval.

De hamvraag was of een vakantiewoning kan worden gezien als een 'kampeermiddel', zoals in het bestemmingsplan staat. Volgens het advocatenkantoor is een chalet functioneel hetzelfde als een stacaravan, ook al is de vormgeving anders. In het bestemmingsplan staat dat een kampeermiddel 'een tent, kampeerauto, een chalet of een caravan of stacaravan' kan zijn.

"Uit de tekst kan ik geen andere conclusie trekken dan ook chalets zijn toegestaan"

Juridisch adviseur

De juridisch adviseur schrijft: "Uit de tekst kan ik geen andere conclusie trekken dan dat in plaats van stacaravans ook chalets zijn toegestaan en dat daarvoor dezelfde bouwregels gelden." 

In het advies wordt ook ingegaan op een ander bezwaar van de vaste gasten en omwonenden van Camping Sandevoerde. Ze zijn bang dat de vergunningen in stappen worden aangevraagd en niet als een totaalplan. Dat jaagt ze op kosten, omdat ze dan iedere keer opnieuw geld en tijd kwijt zijn aan bezwaarprocedures. 

Geen goed nieuws

Ook daar heeft het juridisch advies geen goed nieuws voor de vaste kampeerders en omwonenden: "Gefaseerde aanvragen voor de realisatie van het kampeerterrein zijn toegestaan, voor zover die aanvragen aan de orde zijn." De raadscommissie behandelt het advies in de vergadering van 11 september. 

"Ik ben niet onder de indruk van dit advies, het is allemaal politiek bedrijven"

Geert Sytzema, campinggast Sandevoerde

Geert Sijtzema treedt op als woordvoerder namens de vaste campinggasten op Sandevoerde. Hij is bepaald niet onder de indruk van het juridisch advies. "Die advocaat heeft alleen maar gekeken hoe een chalet wordt omschreven in het bestemmingsplan. Maar de bungalows die ze hier willen bouwen, zijn echt andere bouwwerken."

Geen onafhankelijk onderzoek

Volgens Sijtzema is het ook geen onafhankelijk onderzoek. "Ze hebben alleen naar oude vergaderingen van de gemeenteraad geluisterd, maar niet even gebeld met een caravanbouwer. Vorig jaar hebben ze de aanleg van funderingen voor de bungalows nog stilgelegd. Die ontwikkelaar had echt wel doorgedrukt, als het volgens hem in het bestemmingsplan past."

Daar sluit raadslid Mirko Gerrits van oppositiepartij ZEE zich bij aan. "De opdracht voor het onderzoek is razendsnel gegeven, via de wethouder. De vragen die voor ons echt belangrijk waren, zijn daardoor niet gesteld."

Tekst loopt door onder de foto.

 

Zo zag camping Sandevoerde er in de jaren '60 uit - Foto: Noord-Hollands Archief

Saint-Tropez aan de Noordzee

Kampeerder Sijtzema heeft geen hoge pet op van de lokale politiek. "Ik ben bang dat de kennis en kunde ontbreekt bij de wethouder. Het is allemaal politiek bedrijven, Zandvoort wordt afgesloten voor campingmensen. Alle andere campings zijn zo'n beetje weg, het wordt hier straks Saint-Tropez aan de Noordzee." 

Als het aan Mirko Gerrits van ZEE ligt, mag de Zandvoortse politiek wel wat verder kijken dan de eigen neus. "De partijen die de meerderheid vormen, laten het allemaal maar gebeuren. De coalitiepartijen zijn zo met elkaar bezig, dat er weinig ruimte is voor andere partijen. Ik gun de campinggasten hun lekkere, vaste plek. Je moet een visie hebben voor de toekomst van Zandvoort. Moet er ruimte zijn voor gewone kampeerders? Partijen: beken kleur!" 

"Ik gun de campinggasten hun lekkere, vaste plek. Je moet een visie hebben voor de toekomst van Zandvoort"

Mirko Gerrits, oppositiepartij ZEE

Geert Sijtzema geniet momenteel van het zomerweer op de camping. Hij ziet dat de hele gang van zaken anders loopt op de nabijgelegen Camping Vogelenzang in Bloemendaal. Ook daar wil de eigenaar vakantiewoningen neerzetten, maar heeft de gemeente een bouwstop ingesteld. "In Bloemendaal hebben ze een standvastige burgemeester. Dat missen we hier, vind ik. Maar ik zit hier absoluut niet met het idee dat dit onze laatste zomer is op Sandevoerde. Ik ben ervan overtuigd dat dit nooit zo'n bungalowpark wordt."

Tekst loopt door onder de foto.

Geert Sijtzema bij een eerder protest voor de rechtbank. - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Maandag namen handhavers van de Omgevingsdienst IJmond poolshoogte bij Sandevoerde. Daar werden enorme sleuven gegraven. "Zogenaamd voor archeologisch bodemonderzoek", zegt Geert Sijtzema. "Maar dat zijn normaal gesproken boringen, dit zijn sleuven van meters breed." Ook Mirko Gerrits heeft daarover gehoord: "Dat kan de discussie nog wel veranderen. Dat er gegraven is zonder toestemming, zou de hele sfeer in de politiek kunnen laten omslaan."

En als dat niet gebeurt, dan volgt opnieuw een gang naar de rechter, zegt campinggast Sijtzema. "We komen de gemeente wel weer tegen bij de rechter. We hebben al twee zaken gewonnen. Ik heb er alle vertrouwen in, we leven nog altijd in een rechtsstaat."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]