Ga naar Content

Deel asielzoekers mag na verblijfsvergunning in Amstelveen blijven: "Hebben al binding"

Een deel van de asielzoekers die in Amstelveen wordt opgevangen, kan na het krijgen van een verblijfsvergunning in deze stad blijven wonen. Dat heeft het college met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) afgesproken, nadat D66-raadslid Saloua Chaara (D66) daar op had aangedrongen. 

Voormalig kantorenpand dat nu wordt omgebouwd tot azc - Foto: NH Media

De afspraak is onderdeel van een bestuursovereenkomst. Daarin hebben de gemeente en het COA ook andere zaken vastgelegd rond de opvang van asielzoekers in de gemeente. "Onder meer het aantal opvangplaatsen, de looptijd van de opvang, onderwijs, gezondheidszorg, handhaving van de openbare orde en veiligheid, en financiering", schrijft het college aan de raad.

Richtlijnen voor opvang asielzoekers

Toen het plan over de opvang van asielzoekers begin vorig jaar aan de raad werd voorgelegd, kwam de raad met meerdere richtlijnen waaraan de opvang moest voldoen. Zo wilde de raad bijvoorbeeld niet dat alle asielzoekers op één locatie worden opgevangen. Saloua Chaara vroeg het college 'met het COA af te spreken dat vluchtelingen als statushouder aan Amstelveen gekoppeld blijven'. 

Het raadslid laat in een bericht op X weten het 'geweldig' te vinden dat deze afspraak nu is gemaakt. "Dit bevordert integratie en de participatie." 

Lees verder onder de post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een gemeentewoordvoerder bevestigt dat ook het college ervan overtuigd is dat het voor de integratie van asielzoekers beter is als zij in Amstelveen blijven zodra zij een verblijfsstatus hebben. Toch wordt er nog wel onderscheid gemaakt: alleen gezinnen die op termijn worden opgevangen op een locatie in Kronenburg komen in aanmerking.

Verplicht om statushouders woonruimte te bieden

Zodra asielzoekers statushouders worden, worden zij door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers aan een gemeente gekoppeld. Rijksbeleid verplicht iedere gemeente statushouders op te nemen en woonruimte te bieden. Het aantal statushouders dat een gemeente moet opnemen, hangt af van het inwonertal van die gemeente. Amstelveen moest vorig jaar rond de 150 statushouders opnemen.

Voor zover bekend bij woordvoerder Ronald Smallenburg van het COA is Amstelveen de eerste Noord-Hollandse gemeente die op deze manier de integratie proberen te bevorderen. Toch zijn de geformaliseerde afspraken volgens hem geen gigantische koerswijziging.

"Het gaat om een inspanningsverplichting en dat is niet heel bijzonder"

Woordvoerder COA

"Het gaat om een inspanningsverplichting, en dat is niet heel bijzonder", zegt Smallenburg over de afspraken die de gemeente Amstelveen en het COA nu formeel hebben vastgelegd.  "Want er wordt altijd gezocht naar de beste oplossing voor statushouders. Als asielzoekers geïntegreerd zijn vanwege werk, school, noem maar op, is het logisch dat je ze in de buurt probeert te huisvesten." 

Behalve de inspanningsverplichting hebben Amstelveen en het COA ook afgesproken dat de gemeente een zogeheten 'meedoebalie' inricht. Daar kunnen statushouders terecht met vragen rond hun participatie. Ook worden er Nederlandse taallessen verzorgd.

Eerder was er sprake van dat Amstelveen volgens de spreidingswet 360 asielzoekers moest opvangen. Begin dit jaar bleek dat aantal achterhaald. Om het quotum halen, moet de gemeente komend jaar nog 200 asielzoekers opvangen. De gemeenteraad gaf begin vorig jaar aan de asielzoekers het liefst te verspreiden over meerdere locaties.

Groep van volwassen vluchtelingen

Inmiddels worden er rond de 60 alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen aan de Bouwerij in Legmeer en wordt er voor een zo'n 300 volwassen vluchtelingen een leegstaand kantoorpand aan de W.H. Keesomlaan in Kronenburg geschikt gemaakt. De eerste asielzoekers zouden vanaf oktober hun intrek nemen, maar dat is uitgesteld naar het tweede kwartaal van 2025. "Maar hopelijk iets eerder", aldus de woordvoerder van de gemeente.

Voor de 200 extra asielzoekers, wordt nog dringend naar een opvanglocatie gezocht. De locatie in Kronenburg is volgens de gemeente niet geschikt, omdat het karakter van de locatie daarmee te massaal zou worden. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]