Ga naar Content

Loze beloftes over openbaar toilet in de Beverhof: horeca de dupe

De gemeente Beverwijk belooft al maanden dat het langverwachte openbare toilet in de Beverhof opengaat. Maar tot op heden zitten de deuren potdicht. Problemen met de levering van het betaalautomaat gooien roet in het eten. Café Anders, tegenover het winkelcentrum, is hiervan de dupe.

Foto: NH Media

Het openbare toilet in de Beverhof is weliswaar aanwezig, maar werkt niet. Aan het begin van deze maand had de gemeente Beverwijk beloofd dat het toilet snel zou openen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Bezoekers worden daardoor vaak naar café Anders aan de overkant gestuurd. Uitbater Aartje Siemensma is hier niet blij mee, omdat haar toilet nu overspoeld wordt door winkelcentrumbezoekers, wat niet de bedoeling is.

Stank voor dank

"Elke dag is het weer raak", vertelt Aartje Siemensma, uitbater van café Anders. Ze heeft er genoeg van. Vooral op drukke momenten is het lastig wanneer niet-gasten haar koffiebar binnenkomen om te plassen. "Ik snap dat mensen naar het toilet moeten, maar het is zo echt niet bij te houden om het toilet schoon te houden."

Sinds kort vraagt ze 50 cent contant van niet-gasten, wat vaak tot ergernis leidt. "Sommige mensen reageren heel gemeen tegen mij en mijn personeel." Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg: mensen nemen wc-rollen mee, laten het toilet smerig achter, of schelden medewerkers uit als ze geweigerd worden.

Daarom vindt Siemensma dat de gemeente Beverwijk snel actie moet ondernemen, want de maat is vol. "Ik heb al meerdere keren aangegeven dat het zo niet verder kan."

"Ik snap wel dat mensen hun behoefte moeten doen, maar het is echt niet bij te houden"

Aartje Siemensma, uitbater café Anders

De gemeente Beverwijk had begin deze maand beloofd dat het toilet binnen twee weken geopend zou worden, wat haar een hoop rust zou geven. Inmiddels wacht ze al langer dan twee weken. Door de problemen met de levering van de pinautomaat, wordt de opening steeds uitgesteld. "Na de drukke momenten sta ik 's avonds het toilet te schrobben. Waarom kunnen ze niet gewoon een toiletjuffrouw neerzetten?"

Belofte maakt schuld

Aartje heeft meerdere keren aan de bel getrokken, omdat de situatie voor haar niet langer houdbaar is. De gemeente Beverwijk erkent dat de situatie voor Aartje en haar personeel onacceptabel is en zegt alles op alles om het toilet zo snel mogelijk in gebruik te nemen. "De veiligheid en het welzijn van zowel bewoners als ondernemers zijn voor ons een topprioriteit."

De gemeente geeft aan tussentijds wederom te zijn geconfronteerd met vertragingen, waardoor de opening van het toilet verder is vertraagd. Inmiddels zijn de problemen met de levering van het betaalsysteem wel verholpen. "Eind deze week verwachten we meer duidelijkheid te hebben over de opening van het toilet", aldus de gemeente.

Wie in de tussentijd hoge nood heeft, kan terecht bij het station van Beverwijk.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]