Ga naar Content

Amstelveens familiebedrijf wil niet verzuipen door komst 800 broodnodige woningen

Heeft de gemeente Amstelveen in een plan voor de bouw van 800 woningen in de Legmeerpolder goed onderzocht wat de risico's voor een naastgelegen orchideeënkwekerij zijn? Die vraag moet de Raad van State gaan beantwoorden. Het familiebedrijf stapte daar naartoe, omdat het letterlijk dreigt te verzuipen. 

De kassen van OrchiDiva staan nu al vaak vol water - Foto: OrchiDiva

De eigenaar van OrchiDiva - gelegen aan de Legmeerdijk - vertelde gisteren na afloop van de zitting dat er nu al veel problemen zijn met het grondwater in het gebied. "Mijn kassen staan vaak vol met water. Het zijn geen waterplanten en ik heb veel vochtschade."

De Amstelveense ondernemer vreest dat met de komst van woonwijk De Scheg West het grondwaterpeil verder zal stijgen. De gemeente en projectontwikkelaar benadrukken dat het gezien de huidige woningcrisis belangrijk is dat de schop zo snel mogelijk de grond in kan. Daarom mag de zaak ook versneld worden afgehandeld.

Niet tegen woningbouw

OrchiDiva ziet in dat de 800 woningen broodnodig zijn, maar voelt zich klemgezet door de gemeente Amstelveen. Andere glastuinbouwbedrijven in de Legmeerpolder zijn de afgelopen jaren door de projectontwikkelaars van De Scheg West uitgekocht om ruimte te maken voor hun woningbouwplannen. De strook grond waar OrchiDiva zit, valt net binnen een gebied waar vanwege overvliegende vliegtuigen geen woningen mogen worden gebouwd en is daarmee veel minder aantrekkelijk.

Het is voor de kwekerij niet gunstig om als enige glastuinbouwer over te blijven, omdat zij zaken als de wateropslag en energievoorziening dan niet met andere glastuinbouwers kunnen regelen. Dat is veel rendabeler en duurzamer dan wanneer ze dat alleen moeten doen. Ook voor OrchiDiva was verplaatsen dus gunstiger geweest, maar het is niet gelukt om met de gemeente of ontwikkelaar tot een opkoopdeal te komen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Orchideeënkwekerij OrchiDiva (linksonder) valt net binnen het gebied waar vanwege vliegtuigen niet mag worden gewoond - Foto: OSA (Bewerking NH)

"In deze situatie is geen toekomstbestendige bedrijfsvorming mogelijk. Dat ervaart mijn cliënt als uitroken of wegpesten", zei advocaat Petra Lindhout tijdens de zitting. De kwekerij verwacht de komende jaren gigantische schade op te lopen met de komst van de nieuwe woonwijk naast haar deur.

"Ik kan toch niet al die plantjes steeds gaan schoonmaken?"

eigenaar OrchiDiva

Dat heeft niet alleen te maken met de waterproblematiek - die volgens OrchiDiva niet goed genoeg onderzocht is - maar ook met stofoverlast door bouwwerkzaamheden. "Ik kan toch niet al die plantjes steeds gaan schoonmaken?", vraagt de eigenaar zich af. Een afgevaardigde van de gemeente Amstelveen wees op de sproeiwagen die nu al bij het bedrijf is neergezet om dat probleem te verhelpen. Volgens hem is de waterproblematiek wel degelijk goed onderzocht. 

De eigenaar probeert in een emotioneel betoog duidelijk te maken wat er op het spel staat: “Ik heb twaalf gezinnen die daaruit eten. Ik doe dit samen met mijn kinderen. Alles wordt een beetje weggewuifd door de gemeente. Ik ben altijd naar de gemeente en projectontwikkelaar gestapt om in gesprek te gaan.”

De Raad van State heeft zes weken de tijd om een besluit te nemen, maar zei gisteren al dat die termijn in verband met de vakantieperiode waarschijnlijk wordt verlengd. 

Meer zorgen om nieuwe woonwijk

Naast de Westwijk in Amstelveen-Zuid wordt een nieuwe woonwijk met in totaal zo'n 1400 woningen gebouwd: De Scheg. Dit gebeurt in drie delen. De bouw van het eerste deel - De Scheg Oost - liep vertraging op, omdat woningzoekers de huizen te duur vonden, maar is inmiddels van start. In De Scheg West komen de meeste huizen, namelijk 800. Het bestemmingsplan voor De Scheg Midden moet nog worden goedgekeurd. 

De eigenaar van OrchiDiva is niet de enige die zich zorgen maakt over de nieuwe woonwijk. Ook twee omwonenden deden opnieuw een poging om het bestemmingsplan te laten aanpassen. Zij roepen al jaren dat het een slecht idee is om verkeer vanuit De Scheg West en Midden via één weg de wijk uit te leiden. Die weg loopt door hun wijk, waar zij al veel gevaarlijke verkeerssituaties meemaken. De omwonenden - verenigd in werkgroep Ontsluit Scheg Anders - willen ook een ontsluiting op de Legmeerdijk.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]