Ga naar Content

De bekende en minder bekende strandvlaggen op een rij: dit betekenen ze

Wie graag een dagje doorbrengt aan het (zee)strand zal ongetwijfeld zien dat de posten van de Reddingsbrigades een scala aan verschillende kleuren vlaggen hebben. Hiermee kunnen ze aan het publiek laten zien wat de situatie op het strand is. Maar wat betekenen al deze vlaggen nu eigenlijk? NH zet het voor je op een rij.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De vlag die de meeste mensen bekend voor zal komen is de geel-rode vlag. Deze wordt standaard gehesen bij de Reddingsbrigade op het moment dat er een lifeguard aanwezig is. Zie je deze vlag niet, doe je er dus goed aan om extra voorzichtig te zijn in de zee. Er wordt dan immers niet in de gaten gehouden hoe de omstandigheden zijn.

Naast die geel-rode vlag wordt soms een gele vlag gehesen. Dat betekent dat zwemmers goed op moeten passen als ze het water in gaan. Zwemmen kan, maar er is wel risico aan verbonden. 

Een enkele rode vlag betekent dat zwemmen afgeraden wordt. De Reddingsbrigade is dan van mening dat de zee te gevaarlijk is om in te zwemmen. Een dubbele rode vlag betekent dat zwemmen verboden is. Je kan dan zelfs een boete krijgen als je toch het water in gaat. 

Onbekende vlaggen

De vlag die nog relatief vaak voorkomt, is de paarse vlag. Als deze vlag is gehesen betekent dat dat je de zee maar beter kan vermijden: er zwemmen dan namelijk gevaarlijke zeedieren of ongedierte rond. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan kwallen. 

Bij de Reddingsbrigade kunnen ze ook een oranje windzak ophangen. Dat betekent dat er aflandige wind is, en dat de Reddingsbrigade dus afraadt om met drijvend materiaal (bijvoorbeeld een luchtbed) de zee in te gaan. Doe je dat wel, dan loop je het risico dat je door de wind veel verder afdrijft dan de bedoeling is. 

Hangt er een witte vlag met een vraagteken erop? Dan is er een kind gevonden en is de Reddingsbrigade op zoek naar de ouders. Ten slotte hijsen sommige reddingsbrigades een zwart-wit geblokte vlag. Die betekent dat het gebied ook wordt gebruikt door watersporters als kitesurfers.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.