Ga naar Content

Drie ambassadeurs van Pride At The Beach Zandvoort: "Zo draag ik mijn steentje bij"

Het driedaagse feest van Pride At The Beach in Zandvoort werd dinsdagavond succesvol afgesloten met een knalfuif. Tijdens deze queerdagen aan de kust kwam jong en oud van vroeg tot laat genieten van feest, parade en kunst. NH sprak drie ambassadeurs van het festival. 

Foto: NH Media

Het barpersoneel van strandtent Cosmico zet de stoelen en tafels op het terras aan de kant zodat er meer ruimte is voor de dj en een dansgedeelte: het laatste feest van Pride At The Beach Zandvoort vindt afgelopen dinsdagavond bij hen plaats. Vorig jaar moest het feest zich noodgedwongen naar binnen verplaatsen door het slechte weer, maar nu schijnt de zon fel aan de hemel en wordt de stage buiten, op het terras, opgebouwd. 

Bij de ingang van het slotfeest staan drie ambassadeurs van Pride At The Beach. Het zijn Fred Rosenhart, Els Schoonbergen en Jelmer Koper. Ze verwelkomen het binnenstromende publiek, geven hen een drankje en zorgen ervoor dat alles vanavond op rolletjes verloopt. Alle drie zetten ze zich, ieder met eigen beweegredenen, in voor de organisatie. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Fred Rosenhart - Foto: NH Media/Leah Barning

Fred Rosenhart (71 jaar)

De gastheer van de afsluitende avond is Fred Rosenhart. Zijn taak is om iedereen van een glimlach, maar vooral van een drankje, te voorzien. "Weet je zeker dat je geen Limoncello Spritz wil?", vraagt hij als twee gasten van het feest arriveren. 

Als ambassadeur wil hij vooral kunst en theater met elkaar verbinden binnen de community. Daarom is hij ook medeverantwoordelijk voor de Pride Expositie in het Oude Raadhuis in Zandvoort. "Het is belangrijk dat iedereen zich daar ook welkom voelt. Mensen denken soms dat iets alleen voor queers is als er een pride-vlag hangt, maar dat is helemaal niet zo. Het betekent juist: iedereen is welkom."

Het thema van Pride At The Beach is dit jaar 'Together'. Een belangrijk onderwerp voor de community, volgens Fred. "We hebben nog een lange weg te gaan met zijn allen, vandaar het thema. Het is belangrijk dat we samen zijn en dit samen doen. Gelukkig accepteert iedereen hier elkaar, dat is heel fijn."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Jelmer Koper - Foto: NH Media/Leah Barning

Jelmer Koper (22)

Jelmer Koper staat bij de ingang de kaartjes te scannen en geeft de gasten een bandje. Met 22 jaar is hij een van de jongste ambassadeurs van Pride At The Beach Zandvoort. Sinds 2022 is hij betrokken bij de organisatie en doet hij voornamelijk de communicatie en sociale media van de Pride. Daarnaast helpt hij mee met het opzetten van dit soort evenementen. 

"Ik vind het belangrijk om mij voor Pride in te zetten, zodat anderen kunnen zien wie ze zijn, en zij kunnen houden van wie ze houden. In Nederland kan je al heel vrij zijn, maar het is belangrijk dat je het ook uitdraagt. Dankzij Pride At The Beach kan ik mijn steentje bijdragen."

De organisatie bestaat nu acht jaar en is de laatste jaren flink gegroeid. "Het wordt steeds groter en succesvoller." Daarnaast vindt Jelmer de mensen die, net als hij, meewerken aan de organisatie, erg leuk en inspirerend. "Leuk om met creatieve geesten te werken, daar heb je veel aan. Vooral als je dit soort evenementen organiseert."

"Het is steeds belangrijker dat we Pride vieren. Het betekent trots, en dat vieren en uitdragen is heel belangrijk om te blijven doen. We duwen niemand iets door de strot, maar zichtbaarheid blijft wel heel belangrijk", sluit hij af. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

Els Schoonbergen - Foto: NH Media/Leah Barning

Els Schoonbergen (66)

Els organiseert, samen met compagnon Anja, sinds 2022 het vrouwenfeest van Pride At The Beach. Het feest wordt ieder jaar op de zondag van het driedaagse evenement gevierd, in strandpaviljoen ONS. Iedereen komt van heinde en verre om het vrouwenfeest bij te wonen. "Franse, Duitse en Engelse vrouwen kwamen langs. Iedereen ging helemaal uit hun dak", vertelt Els enthousiast.

Het was volle bak zondag: met twee dj's en meerdere paaldansers kon het vrouwelijke publiek, jong en oud, genieten van hun 'eigen' feest. En daar is zeker behoefte aan, vindt Els. "Er komt gelukkig steeds meer bij voor vrouwen. En dat is heel belangrijk. Mensen vragen zich weleens af waarom het dan uitsluitend voor vrouwen is, maar zo'n feest is toch echt een verschil." 

Els woont in Haarlem en vond dat er al zoveel verschillende 'queerclubjes' in de stad waren, maar toen haar vriendin Anja haar jaren geleden vroeg om ambassadeur te worden bij Pride At The Beach zei ze meteen 'ja'. "Ik wilde wel graag wat doen voor de community."

Ook Els vindt dat het evenement nog steeds hard nodig is. "Er komt steeds meer agressie en dat is zo onnodig", zegt ze. Daarom is ze blij dat het dit jaar allemaal vrij vlekkeloos is verlopen. 

World Pride 2026

Het driedaagse feest in Zandvoort zit er inmiddels op, maar niet getreurd: in het Oude Raadhuis kan je tot half augustus nog naar de Pride Expositie. Daarnaast begint vanaf zaterdag 3 augustus de Pride in Amsterdam.

De ambassadeurs zijn nu al hard bezig voor het jaar 2026, dan vindt WorldPride in Amsterdam plaats. Een groot Lhbtiq+-evenement, dat ieder jaar in een andere stad plaatsvindt. De ambassadeurs hopen samen met Haarlem en Amsterdam te werken aan één groot feest. 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.