Ga naar Content

Verdwenen viskotter TX26 na 54 jaar teruggevonden, opluchting voor nabestaanden

Na bijna 54 jaar is de verdwenen Texelse viskotter TX26 eindelijk gevonden. Het schip raakte in 1970 vermist tijdens een storm op zee. Er werd, behalve het lichaam van bemanningslid Gerard van der Star, nooit iets teruggevonden. Tot nu. 

Duikers Cees en Meijert met Bert, die een patrijspoort afkomstig van het wrak vasthoudt - Foto: NH Media / Kelly Blok

Maandagochtend,  05.00 uur. De zon laat nog amper van zich zien in de haven van IJmuiden, maar duikschip de Lamlash staat op het punt van vertrekken. Aan boord zitten dertien hobbyduikers, Cees Meeldijk van Stichting Onderzoek Maritieme Vermisten én NH, die alles voor een documentaire vastlegt. Iedereen is erop gebrand om de TX26 te vinden en daarom wordt er op één wrak gedoken, zo'n 70 mijl van IJmuiden vandaan. Op sonarbeelden kon Meeldijk al eerder concluderen dat er op die plek een wrak van een kotter moet liggen. Misschien wel de TX26.

Wie ook aan boord is, is Bert Visser. Zijn leven stond 18 november 1970, op zijn zesde verjaardag, volledig op z'n kop. De viskotter TX26 met onder andere zijn 15-jarige broer Bouke raakte vermist tijdens een stormachtige nacht. "Het was half 6, net voor het avondeten, toen een buurman het aan mijn ouders vertelde. We moesten daarna meteen naar bed", vertelt Bert. 

Onbeantwoorde vragen

Het ongeluk heeft bij Bert en de andere nabestaanden van de vijfkoppige bemanning een groot litteken achtergelaten. Geen antwoord op de vraag hoe het precies is gebeurd, geen afscheid kunnen nemen van Gerard, Bouke, Louis, Kees en Klaas. Geen idee waar het schip moet zijn gezonken. Die gedachten achtervolgen Bert al bijna 54 jaar lang. 

"Dit zou hem nog wel eens kunnen zijn"

Cees Meeldijk

Per toeval komt Bert een jaar geleden in contact met Cees Meeldijk. Met zijn Stichting Onderzoek Vermiste Maritiemen houdt hij zich bezig met het vinden van scheepswrakken voor nabestaanden. Ook Bert ziet zo'n zoektocht naar de TX26 wel zitten. Misschien geeft dat hem na al die jaren eindelijk rust. En zo begint de zoektocht naar het wrak dat al bijna 54 jaar ergens in de Noordzee moet liggen. 

Dankzij gesprekken met nabestaanden komt Meeldijk al een heel eind. Ook bladert hij door veel bruikbare informatie in het Nationaal Archief in Den Haag. Na lang zoeken vindt Cees er een mysterieus ‘wrakpuntje’ op de kaart dat overeenkomt met de gewonnen informatie over de laatste positie van het schip. "Dit zou hem nog wel eens kunnen zijn", vertelt de onderzoeker.

Tekst gaat door onder de foto. De plek van het wrak is rood gearceerd 

Kaart met belangrijke aanknopingspunten - Foto: Stichting Maritieme Vermisten

Speld in een hooiberg

En dan begint de expeditie naar het nu nog onbekende wrakpuntje. Kans is dat Meeldijk en de duikers er de TX26 op de bodem vinden, maar het kan ook net zo goed een ander wrak zijn. De Noordzee ligt namelijk vol met honderden scheepswrakken. Na een vaartocht van 12 uur komt het duikschip de Lamlash aan op de plek waar het wrak ligt en maken de duikers zich klaar voor een duik naar ongeveer 30 meter diepte.

In onderstaande video zijn onderwaterbeelden van het wrak te bekijken

Onderwaterbeelden van de TX26 - Duikteam Lamlash Noordzeeduiken

De weersomstandigheden zijn perfect. Veel zon, weinig wind en genoeg zicht in het water. De duikers aan boord hebben jarenlange ervaring met het duiken op wrakken en beginnen meteen met het rondzoeken naar herkenbare punten van de TX26. Na een paar uur uitvoerig onderzoek komt het eerste verlossende antwoord: "Ik weet zeker dat dit 'm is. Hij voldoet helemaal aan het plaatje", vertelt duiker Erik als hij voor de tweede keer het water uitkomt. 

De volgende ochtend gaat duiker Meijert weer het water in. Hij probeert aan de zijkant van het wrak met een ijskrabber de anemonen en ander onderwaterleven los te schrapen. Daar verschijnen twee letters en twee cijfers. "TX26 staat erop. Dit is hem", zegt duiker Meijert als hij weer boven water komt. 

Op onderstaande foto zijn de cijfers 26 duidelijk te zien

De cijfers 26 zijn duidelijk op de onderwaterbeelden te zien - Foto: Onderwaterbeelden duikteam

Er verschijnt gelijk een glimlach op het gezicht van Bert Visser. Deze plek, waar hij zelf vaak is geweest om te vissen, heeft een nieuwe betekenis gekregen. Hij weet na al die jaren eindelijk waar zijn grote broer is gestorven. 

NH heeft de zoektocht naar de TX26 van begin tot eind vastgelegd. Later dit jaar verschijnt een documentaire over deze bijzondere zoektocht, die voor nabestaanden erg belangrijk is.