Ga naar Content

Anticlimax: noorderlicht toch niet te zien, dit is waarom

Wie gisteravond klaar zat om het noorderlicht te zien, is van een koude kermis thuisgekomen. De waarden die nodig zijn voor het bijzondere natuurfenomeen waren toch te laag. Wel zijn er door het heldere weer veel sterren zichtbaar geweest.

Het Noorderlicht was niet te zien, maar er was wel een mooie lucht - Foto: Miranda Hoogcarspel

Theo Mulder van Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel vertelde gisterochtend op NH Radio dat het Noorderlicht mogelijk te zien zou zijn aan de sterrenhemel. Dit vanwege een zogenaamde zonnestorm, waarbij in korte tijd een enorme zonnewind onze kant op wordt geblazen. "Die deeltjes komen in botsing met onze atmosfeer, wat het noorderlicht oplevert", lichtte hij toe.

De aankondiging trok veel aandacht en veel mensen gingen er daarom ook op uit om het bijzondere natuurverschijnsel te aanschouwen. Zo ook in Andijk en Enkhuizen, waar enkele mensen bij elkaar op de dijk kwamen.

Maar ook in Wognum was er aandacht voor het noorderlicht. Inwoners Jos en Miranda zochten rond 23.00 uur een donkere plek bij het dorp op. Zij hadden een camera in de aanslag, maar hebben het fenomeen niet kunnen zien. "Wognum doet niet aan het Noorderlicht", grapte Miranda.

Waarom hebben we het Noorderlicht niet gezien?

Dat het noorderlicht niet te zien was, komt volgens Mulder vanwege een (te) lage KP-waarde. Deze waarde geeft de mate van geomagnetische activiteit aan. "Om het in Nederland te kunnen zien, is een waarde van ongeveer 6 à 7 nodig. Die werden een dag ervoor ook voorspeld. Maar 's avonds zakten de waardes naar 2", legt hij uit.

De KP-waarden gaan tot 9, en in bijvoorbeeld IJsland is een waarde van 3 voldoende om het noorderlicht te kunnen zien. Hoe de waardes - die 'op één of andere manier in elkaar geklapt zijn' - zo laag konden worden, is niet bekend. "Ergens in de atmosfeer is het vertroebeld", aldus Mulder.

Komend half jaar meer kansen

Toch hoeven we niet te vrezen dat het noorderlicht de komende tijd niet meer te zien is boven Noord-Holland. Het aantal zonnestormen, dat in de laatste jaren relatief weinig is voorgekomen, is sinds vorig jaar in rap tempo toegenomen. "De kans bestaat dus dat we het Noorderlicht in het komende halfjaar vaker kunnen zien. Maar dan moeten de waardes uiteraard wel voldoende zijn", sluit Mulder af.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]