Ga naar Content

Geen noorderlicht, wel zeevonk: IJmuidense 'droners' leggen blauw natuurverschijnsel vast

Afgelopen dagen zaten noorderlichtjagers op het puntje van hun stoel, maar helaas bleef de sterrenhemel grotendeels zwart. De zee bood wél een spectaculair schouwspel: IJmuidense fotografen Rory, Mattijs en Dennis waren getuigen van het zomerse natuurverschijnsel zeevonk en wisten het vast te leggen.

Zeevonk bij de zuidpier in IJmuiden - Foto: RoryRoryphotography

Fotograaf Rory was maandagmiddag door het dolle heen toen hij de berichten over de kans op het noorderlicht las. "Mensen reizen naar Noorwegen om het noorderlicht te zien, dus als dat in je eigen regio kan, is dat natuurlijk fantastisch." Hij trommelde zijn fotografiemaatjes op. En zo stonden de drie heren maandag en dinsdag uren naar de lucht te turen.

"Het laatste wat je wil, is de volgende dag op Facebook kijken en zien dat de pagina vol staat met prachtige foto's die je zelf hebt gemist."

Fotograaf Mattijs

Een fenomeen als het noorderlicht op eigen bodem is voor fotografiefanaten een waar godsgeschenk. "Door de media ontstond er een ware noorderlichtgekte, hoewel we wisten dat de kans heel klein was", zegt Rory. "Desondanks dachten we: we gaan. Dan ben je toch weer effe samen en wie weet wat je gaat zien?"

Mattijs voegt toe: "Daarom ben ik hier ook. Het laatste wat je wilt, is de volgende dag op Facebook kijken en zien dat de pagina vol staat met prachtige foto's die je zelf hebt gemist."

Toen de mannen hun blik van de donkere horizon naar de zee verplaatsten, zagen ze tot hun grote verbazing een heel ander bijzonder natuurverschijnsel: zeevonk. Dat is een heldere gloed in het water door oplichtend plankton (zie kader onderaan).

Dennis vertelt: "Op een gegeven moment keek ik naar het strand en zag ik het water oplichten. Eerst dacht ik dat het een reflectie was, maar het bleek duidelijk zeevonk te zijn in de brekende golven." Het leverde indrukwekkende foto's op.

Tekst loopt door onder afbeelding.

De Droners dinsdagavond bij de zuidpier van IJmuiden - Foto: RoryRoryphotography

Lokale beroemdheden

De fanatieke fotografen komen vaker samen. "Je hebt zo'n site 'Je bent een IJmuidenaar als...' en daar zie je mensen met dezelfde interesse. Zo kom je met elkaar in contact. Dan spreek je een keer af en inspireer je elkaar. Rory had bijvoorbeeld een drone, en nu heb ik er ook een", zegt Mattijs. 

De IJmuidenaren, ook beter bekend als 'de droners', zijn door hun hobby inmiddels lokale beroemdheden. "Als ik mijn tandarts bel, zegt hij altijd: 'Oh, met RoryRoryphotography?'"

Tekst loopt door onder afbeelding.

Noorderlicht en zeevonk

Ook dinsdagavond werd het kleurrijke poollicht voorspeld. In het holst van de nacht kwamen de mannen gisteren opnieuw bijeen. Bij de vuurtoren op de zuidpier zetten ze hun statieven op. "Het zou natuurlijk echt uitzonderlijk zijn om zeevonk en noorderlicht samen op een foto te krijgen," zegt Mattijs.

"Er is altijd wel iets te zien, en hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt" 

Fotograaf Mattijs

Sterrentrein

Maar tevergeefs. Het mag de pret niet drukken voor Rory: "Voor mij is dit gewoon een hobby. De kans is natuurlijk aanwezig dat we niets zien, maar dat maakt niet uit." 

Mattijs wijst omhoog, naar lichtbolletjes die in een rechte lijn door de hemel bewegen. "Kijk, kijk, kijk! Dat is de Starlink van Elon Musk. Het lijkt wel een rijdende sterrentrein." Even later verheft hij opnieuw zijn stem van enthousiasme. "Hebben jullie dat gezien? Een vallende ster! Er is altijd wel iets te zien, en hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt."

Wat is zeevonk?

Zeevonk is bioluminescent plankton dat 's nachts een blauwe gloed in het water produceert. Dit licht ontstaat door een chemische reactie in de organismen. Het fenomeen komt meestal voor in ondiep, warm zeewater en is vaak zichtbaar na enkele warme, zonnige dagen met weinig wind. Op meerdere locaties in Noord-Holland is het de afgelopen dagen gespot.

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]