Ga naar Content

De gevaren van zee herkennen in Zandvoort: "Het is geen zwembad"

Hoewel er voor kinderen niets leuker is dan op een mooie zomerdag te scharrelen in de branding, is het zaak ze te wijzen op de gevaren van de zee. Dat gebeurt sinds vandaag in Zandvoort, met steun van de gemeente. De ouders en kinderen reageren enthousiast. "Ik heb nog steeds wel eens het gevoel dat mijn kinderen denken dat de zee één groot zwembad is."

Foto: NH Media/Fred Segaar

Het eerste groepje van een kind of acht verzamelt zicht rond 'juf' Jolanda Pol. Zij leert dit zomerseizoen in meerdere sessies bijna honderd jonge bezitters van het A-diploma over de gevaren van de zee. Hoe weet je of er stroming staat? Wat betekent de rode vlag? Hoe herken je een mui? Wat moet je doen als je in een mui terechtkomt? Het valt op dat de meeste jonge kinderen de antwoorden kennen.

"Als het niet gratis was geweest, had ik het ook gedaan"

Prisca is de moeder van Jacky (7), één van de enthousiasten cursisten. Prisca vindt het mooi dat de gemeente Zandvoort de lessen betaalt. "Aan de andere kant: als het niet gratis was geweest, had ik het ook gedaan. Ik vind dit heel belangrijk."

Nadine is met twee kinderen naar de cursus gekomen, Kaya en Emily. "We wonen hier vlakbij, dus komen we vaak op het strand", zegt ze, "Maar ik heb nog steeds wel eens het gevoel dat mijn kinderen denken dat de zee één groot zwembad is. Kinderen van buiten Zandvoort zullen de gevaren nog veel minder herkennen. Eigenlijk is het voor hen nog belangrijker."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jolanda Pol vertelt de kinderen wat een mui is. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Dat de gemeente Zandvoort de oefensessies met ingang van dit zomerseizoen kosteloos aanbiedt aan haar jonge inwoners, is een initiatief van wethouder Lars Carree. Hij doet vanochtend actief mee aan de lessen. Carree, lid van de Reddingsbrigade, maakt 's zomers dagelijks zijn kilometers in zee. Hij gunt het ieder Zandvoorts kind net zo vertrouwd te raken met de zee als hijzelf. "Als college vinden we dat belangrijk. Daarom vergoeden dit voor alle kinderen met een A-diploma."

Wennen

Juf Jolanda Pol heeft de kinderen even laten wennen aan het (rustige) zeewater en legt op het strand uit hoe ze een mui kunnen herkennen. Ze vraagt of iemand weet wat je moet doen als je in een mui terechtkomt. Een jongetje steekt zijn hand op en geeft een antwoord dat er mee door kan. Jolanda hecht er aan aan zijn reactie toe te voegen dat het heel belangrijk is je te laten meevoeren met de stroom. "Doe dat op je rug, zodat je normaal kan ademhalen. En dan het belangrijkste: raak niet in paniek!"

Wat is een mui?

Een mui is een heel plaatselijke sterke stroming de zee in. Een mui ontstaat voornamelijk bij het veranderen van vloed naar eb. Tijdens opkomend tij lopen de diepere gedeeltes voor de zandbanken vol met water. Ze lopen ook weer leeg met afgaand tij. Het water dat uit het diepere gedeelte over de bank terug de zee in moet, volgt de weg van de minste weerstand.

Als er een doorgang in een bank ontstaat, zal het water hier sneller terugstromen naar volle zee dan wanneer het over de bank heen moet. Zodoende ontstaat een sterke stroming onder water (een mui). Het water dat voor de zandbank ligt, stroomt dan snel via de mui terug de zee in. Als de stroming dieper water bereikt, verminderen de kracht en snelheid van de stroming weer.

Bron: Sevenatsea

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]