Ga naar Content

Robin krijgt als allereerste man met verstandelijke beperking onderscheiding in Loosdrecht

De 35-jarige Robin Gerritsen heeft als allereerste Loosdrechter met een verstandelijke beperking een onderscheiding gekregen. Vandaag werd de erepenning uitgereikt tijdens een feest dat speciaal voor Robin georganiseerd was. Hij kreeg de onderscheiding omdat hij eerder dit jaar eerste werd bij het Europees Kampioenschap nage-no-kata, een vorm van judo, in de categorie voor verstandelijk beperkten. 

Robin Gerritsen neemt erepenning in ontvangst van burgemeester - Foto: NH Media

Robin begon er helemaal van te trillen, toen plots tijdens een overwinningsfeest met zijn vrienden, familie, huisgenoten en begeleiders de burgemeester van Wijdemeren voor zijn neus stond. Hij kreeg van hem een erepenning voor zijn bijzondere prestatie tijdens het EK nage-no-kata voor verstandelijk beperkten in Sarajevo op 11 juni dit jaar. 

"Ik begreep dat je er niet van houdt om in het middelpunt van de belangstelling te staan", begint burgemeester Mark Verheijen zijn speech. "Ja, het is een beetje veel. Maar het is toch al gebeurd, dus dan denk ik van: ga maar", reageert Robin. Het publiek lacht en er verschijnt ook een lach op het gezicht van de 35-jarige kampioen. De rest van de speech straalt hij van oor tot oor.

Tekst gaat verder onder de foto.

Medaille en judo-pak van Robin Gerritsen - Foto: NH Media

Uniek verhaal

De kersverse burgemeester vertelt dat hij geïnspireerd was door de knappe prestatie van Robin, maar ook door zijn unieke verhaal. Hij heeft er enorm hard voor gewerkt en daarmee zijn droom waargemaakt. "Je bent een voorbeeld. Wij zijn met de hele gemeenschap trots op jou en hebben daarom besloten je de erepenning van gemeente Wijdemeren toe te kennen."

Minstens zo trots zijn de ouders van de kampioen. Floris Gerritsen, de vader van Robin: "Het gevoel is onbeschrijfelijk. Er gaat zoveel door je heen. Hij heeft zoveel doorstaan, hij heeft er zoveel voor gedaan. En nu zit alles een keer mee voor hem. Geweldig."

Iedereen een winnaar

Hij vertelt over de bijzondere ervaring tijdens de wedstrijd in Sarajevo afgelopen juni. "Robin en zijn teamgenoot moesten tegen pittige tegenstanders, maar eindigden uiteindelijk toch helemaal bovenaan. De beste vriend van Robin deed ook mee, hij werd tweede. Na de wedstrijd liepen de jongens naar elkaar toe en je zag dat ze zó trots op elkaar waren. Het maakte helemaal niet uit waar ze waren geëindigd. Iedereen is daar familie, iedereen is blij. Eerst kon ik me nog wel groot houden, maar als je zoiets ziet, dan breek je."

"Zijn prestatie haalt misschien niet het 20.00 uur journaal, maar het blijft bijzonder knap wat hij gedaan heeft."

Burgemeester Mark Verheijen

De emotie was ook voelbaar tijdens de uitreiking van de onderscheiding vandaag. Met name bij Robin, die na de speech en alle foto's met de gloednieuwe erepenning even bij moest komen. "Ik had het totaal niet aan zien komen", vertelt hij nadat hij even met zijn moeder op een rustige plek was gaan zitten. "Maar ik ben alleen maar blij. Ik ben zo blij."

Inspiratie voor velen

Later vertelt de burgemeester nog dat het juist zo belangrijk is dat mensen zoals Robin ook dit soort prijzen krijgen. "Zijn prestatie haalt misschien niet het 20.00 uur journaal, maar het blijft bijzonder knap wat hij gedaan heeft. Hij is echt een inspiratie voor velen en we willen er juist als gemeente voor zorgen dat ook deze mensen in het zonnetje gezet worden."

Zie hier hoe Robin zijn teamgenoot in de armen vliegt nadat hij hoort dat ze hebben gewonnen:

Robin vliegt teamgenoot in de armen na overwinning - NH Nieuws

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]