Ga naar Content

Nagelbijten op de tribune in Parijs: familie van topsporter zijn is óók topsport

Als de 25-jarige olympiër Olav Molenaar deze ochtend (10.20 uur) in de boot van de Holland Acht stapt, zit zijn hele familie op de tribune. 'Uiteraard' is de Zaanse Joy Molenaar haar zoon achterna gereisd met de rest van de familie. "Gisteren waren de finales van de andere roeiers, dan ben ik zó zenuwachtig en dan zit m’n eigen kind nog niet eens in de roeiboot!"

Foto: Joy Molenaar

"We moedigen alle Nederlandse roeiers aan," vertelt Joy, terwijl ze naar de roeibaan loopt. "Omdat we al jaren meelopen – Olav roeit al sinds zijn 17e in de selectie met EK's en WK's – kennen we langzamerhand veel jongens en meiden. We gaan eigenlijk elke wedstrijd mee en zijn hele trouwe supporters. Het is altijd gezellig, je spreekt ouders en vrienden van de roeiers."

Bij de Spelen is de aandacht echter veel groter, merkt ze op. "Ik krijg berichtjes van mensen die ik in jaren niet gesproken heb: 'We volgen je zoon!'. Ik kwam zelfs een collega tegen op de tribune die speciaal voor mijn zoon naar het roeien kwam kijken."

ZZV Zaandam

Olav komt uit Zaandam en werd al op jonge leeftijd meegenomen naar roeiclub ZZV Zaandam. Later stapte hij over naar Het Spaarne voor meer wedstrijdcoaching. Vader Johan, moeder Joy en zus Myrrith zijn nog steeds actief lid van de Zaanse club.

Vorig jaar won Olav twee keer zilver: eenmaal met de Holland Acht op de wereldkampioenschappen in Belgrado en eenmaal met de vier zonder op de Europese kampioenschappen in Bled (Slovenië). Nu komt hij voor het eerst uit op de Spelen.

Roeier Olav Molenaar (de langste) met de familie - Foto: Joy Molenaar

Gouden droom

De verwachtingen voor de Holland Acht waren hoog: velen rekenden op een gouden medaille. Helaas werden ze in de eerste heat verslagen door de snellere Amerikaanse concurrenten, wat betekent dat ze nu door de herkansingen moeten.

Moeder Joy blijft echter optimistisch. "Olav heeft veel vertrouwen dat het goed komt. Ze zaten in de snelste race en hebben de tweede tijd van alle boten die zijn gestart." Nu moeten ze ervoor zorgen dat ze in de herkansing niet als laatste eindigen om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Update 10.32 uur

Het vertrouwen van Olav was terecht: de Holland Acht werd eerste in de herkansing en gaat door naar de finale. 

Foto: Joy Molenaar

De familie beleeft mooie momenten in Parijs. Gisteren mochten ze op bezoek bij de Nederlandse ambassadeur. Via TeamNL konden drie familieleden per sporter langskomen bij de ambtswoning. "Dat was echt superleuk; we hebben ook met veel hockeyouders gesproken."

Op de roeitribunes ('zo groot heb ik ze nog nooit gezien') zitten ook rugbyers en hockeyers. "Wij hebben ook gekeken bij het hockey en het fietsen, en we gaan nog naar de atletiek."

Zaterdag zijn de laatste roeifinales; zondag keert de familie terug naar huis. Natuurlijk hopen ze allemaal op goud, maar de reis is al bijna geslaagd. "Het is hier echt geweldig; de hele sfeer is super."

Het uitzicht op de tribune - Foto: Joy Molenaar

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]