Ga naar Content

Strenge familieman 'die voor je door het vuur ging': badminton-icoon Van Zijderveld overleden

“Een marinier geeft nooit op.” Dat is een van de uitspraken van het Amstelveense badminton-icoon Rob van Zijderveld die zijn familie op zijn rouwkaart liet zetten. Hij kon als trainer keihard zijn, maar stond ook bekend als warme familieman met een gezond gevoel voor humor. Van Zijderveld overleed afgelopen vrijdag op 87-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Rob van Zijderveld - Foto: Familiearchief

In 1971 richtte Rob van Zijderveld samen met Maus Hulisélan de Amstelveense badmintonvereniging Van Zijderveld op. Vele talenten kregen daar de kans om door te groeien tot de nationale en internationale top. In 2005 werd Rob van Zijderveld benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Leermeester van Robin Tabeling

Ook Robin Tabeling - die tijdens de Olympische Spelen in Parijs in de mix-dubbel uitkwam voor Nederland, maar inmiddels uit het toernooi ligt - begon zijn carrière bij Van Zijderveld. Als peuter kwam Tabeling al bij Van Zijderveld in de sporthal naar zijn oudere zus Iris kijken. "Ik liep daar dan vaak rond met een racket en ben uiteindelijk zelf bij Rob van Zijderveld gaan trainen."

"Er was een mooie balans tussen je goed scherp aanspreken en je complimenten geven"

Olympisch badmintonner Robin Tabeling

Met van Zijdervelds strenge houding op het veld kon Tabeling goed omgaan. "Mensen die van buitenaf kwamen meetrainen schrokken weleens van zijn geschreeuw, maar ik was dat gewend. Er was een mooie balans tussen je goed scherp aanspreken en je complimenten geven."

Een jonge Robin Tabeling met Rob van Zijderveld - Foto: Robin Tabeling

Van Zijderveld leerde hem de beginselen van het badminton en bleef het talent bijna een decennium lang begeleiden, tot Tabeling zijn carrière in het buitenland voortzette. Zijderveld heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan zijn successen in de sport, vindt Tabeling. "Ik had een hele goede band met hem. Als je voor hem door het vuur ging, deed hij dat ook voor jou."

Van Zijderveld bleef hem altijd met veel interesse volgen. Na een felicitatie met zijn plaatsing voor de Olympische Zomerspelen in Tokio kreeg zijn oud-pupil de kans om hem in een berichtje te bedanken. "Een deel van die prestatie heb ik aan u te danken", schreef hij toen. 

'Echte familieman'

Dochter Caroline laat aan NH weten dat de familie haar vader erg mist. "Hij was een echte familieman. Hij was iemand die altijd voor je klaarstond, hoe druk hij het ook had. Hij was ook altijd geïnteresseerd in ons leven en dat van zijn zes kleinkinderen, en wilde alles weten over hun studies, sporten, hobby's."

Caroline werd de afgelopen dagen overspoeld met reacties en steunbetuigingen van badmintonners die van Zijderveld ooit onder zijn hoede nam. Drievoudig wereldkampioene 45+ Georgy Trouerbach herinnert zich hem als 'een goede en strenge trainer die koste wat het kost het beste uit je wilde halen'.

"Hij wilde je brengen naar het hoogst haalbare en als hij zag dat jij hetzelfde doel had, had hij alles voor je over om je daarbij te steunen. In goede én slechte tijden. Meneer van Zijderveld heeft mij gevormd."

"Wie heeft getraind bij Van Zijderveld draagt dat voor altijd bij zich"

Oud-speler Jerome German

Toen Trouerbach met een knieblessure kampte, bezocht van Zijderveld haar in het ziekenhuis. "Hij had een groot (badminton)hart, humor en een zeer duidelijke mening. Hij heeft mijn beide kids ook nog training gegeven."

Andere oud-spelers omschrijven Van Zijderveld als 'een tweede vader' van wie zij niet alleen leerden badmintonnen, maar die hen ook belangrijke levenslessen meegaf. Zo schrijft oud-speler Jerome German: 

"Deze tijd heeft veel meer behoefte aan mensen als meneer Van Zijderveld. Deze tijd schreeuwt om plekken zoals de sportschool van Zijderveld was. Een plek om samen te komen, persoonlijke aandacht te krijgen en waar communicatie en discipline een simpel antwoord op de problemen van nu zouden kunnen zijn. Van Zijderveld leerde aan de hand van sport om het leven aan te kunnen, zowel fysiek als mentaal. Kortom, wie heeft getraind bij Van Zijderveld draagt dat voor altijd bij zich."

Rob van Zijderveld wordt zaterdag 3 augustus om 11.15 uur in besloten kring gecremeerd.  De dienst is te volgen via een livestream. Zijn dochters hebben in naam van hun vader een stichting opgericht en vragen mensen geen bloemen te geven, maar aan die stichting te doneren. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]