Ga naar Content

Hordeloopster Nadine Visser blonk ook in de turnhal al uit: "Ze was overal goed in"

Voor Nadine Visser (29) starten de Olympische Spelen vandaag pas. Op de 100 meter horden maakte ze vanmorgen de hooggespannen verwachtingen waar: ze is zeker van een plek in de halve finale. Waar komt haar sportieve succes vandaan? "Waar anderen twijfelden, deed Nadine het gewoon." 

Nadine Visser - Foto: Orange Pictures

Ze is door naar de halve finale, en hoopt zaterdagavond voor een medaille te kunnen strijden in de finale van de 100 meter horden. Het zijn alweer de derde Spelen voor Visser, na Rio de Janeiro (2016) en Tokyo (2021), waar ze als vijfde eindigde. Een maand geleden verbrak ze het Nederlands record op de 100 meter horden.

Jolanda Visser is de moeder van Nadine en is er vandaag in Parijs ook bij, samen met haar man René. “We zijn er nu al nerveus voor", vertelde ze een kleine week geleden. "In 2016 waren we er ook bij. Toen deed ze nog mee aan de meerkamp en waren de verwachtingen wat minder hooggespannen. Nu hoop je dat ze het in ieder geval goed gaat en ze de finale haalt. Je wil je kind blij zien, wat ze ook doet.”

Trainster Margreet als motivator

Nadine legde haar sportieve basis niet op de atletiekbaan, maar in de turnhal. Bij D.E.S.S - Door Eendracht Samen Sterk - uit haar woonplaats Hoogkarspel, om precies te zijn. Haar trainster destijds: Margreet Kievit. "Margreet was echt een motivator. Zij ging zo goed om met al die meiden, ze werd echt op handen gedragen", weet Jolanda.

Ze raakte als ouder betrokken bij de gymnastiekvereniging. "Puur omdat Nadine vanuit het gym naar de turnploeg ging. Dan help je wat mee. Ik werd jurylid, later ook in het rayon, en was ook bestuurslid van D.E.S.S."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een jonge Nadine Visser blonk al uit in de turnhal - Foto: Aangeleverd

"Vloer, balk, brug en sprong: Nadine was eigenlijk in alles wel goed"

Jolanda Visser - moeder van hordeloopster Nadine

Al snel bleek dat Nadine aanleg had voor het turnen. "De jeugd deed vaak de meerkamp: vloer, balk, brug en sprong. Nadine was eigenlijk in alles wel goed. Ze durfde ook alles. Waar andere kinderen soms twijfelden, deed Nadine het gewoon. In haar laatste seizoen haalde ze een gouden medaille in de derde divisie. Ze had dan wedstrijden in een grote hal in Beverwijk."

In atletiek wereldtop bereikt

Op het moment dat Margreet stopte als trainer, was het ook voor Nadine tijd om verder te kijken. Ze had al kennisgemaakt met de atletiekbaan van SAV in Grootebroek en moest kiezen tussen tussen beide sporten. "Ik denk dat ze nog een jaartje is doorgegaan en daarna vol voor atletiek is gegaan. Daarin heeft ze de wereldtop bereikt, dat was bij het turnen niet gelukt. Ze had ook geen ambitie om als turnster vijf keer in de week te trainen."

Als meerkampster in de atletiek plukte ze wel de vruchten van haar turnverleden. "Turnen is een heel goede basis voor een sporter", weet haar moeder. "Ze had bij het hoogspringen bijvoorbeeld een heel krachtige afzet. Dat kwam echt door het turnen." 

Margreet Kievit met Nadine Visser in de turnhal - Foto: Aangeleverd

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]