Ga naar Content

Avontuurlijke kip ontsnapt uit Schagen en pakt trein naar andere kant van het land

Het klinkt als het begin van een slechte mop: een kip stapt in de trein van Schagen naar Arnhem. Maar het is toch echt wat Semmies kip, genaamd Buurvrouw Sjon, vrijdagavond 26 juli deed. Ze ontsnapte uit de tuin en belandde na een lange treinreis aan de andere kant van het land. 

Het was een vrijdag als zovelen voor de 18-jarige Semmie Tesselaar uit Schagen. Totdat Buurvrouw Sjon opeens was verdwenen uit de tuin waar normaal alle kippen van het gezin rondbanjeren. "We hebben haar om 18.00 uur voor het laatst gezien", vertelt Semmie. "We waren haar kwijt." 

Ze plaatste een bericht op Facebook met de vraag wie haar geliefde kip had gezien. Iemand stuurde haar een link van een bericht op Amivedi, een website waarop mensen vermiste of gevonden huisdieren kunnen zetten. "Dat was mijn kip", aldus Semmie.

Na een belletje naar Amivedi Schagen, kwam ze erachter dat Buurvrouw Sjon niet vrolijk ergens in de Noord-Hollandse plaats had rondgewaggeld. "Ze is in de trein beland, heeft tussen de voetbalsupporters gezeten en is meegereisd naar Arnhem. Daar is ze opgepikt door een conducteur en naar het dierentehuis in Arnhem gebracht", vertelt Semmie, terwijl ze de verbazing in haar stem niet kan verbergen. 

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Kip Buurvrouw Sjon thuis in Schagen - Foto: Aangeleverd

Het is best mogelijk dat Buurvrouw Sjon zelfstandig op het station is beland, aangezien Semmie daar niet ver vandaan woont. "Ze is normaal heel tam, maar af en toe loopt ze wel eens weg. Naar het centrum bijvoorbeeld. Nu blijkbaar naar het station. Dat heeft ze al een keer eerder gedaan. Maar de buurtbewoners kennen onze kippen, dus als ze ze tegenkomen, zetten zij ze weer in onze tuin."

Het is niet duidelijk of Buurvrouw Sjon zelf de trein in is gestapt of dat iemand haar heeft meegenomen. Semmie heeft aan NS gevraagd of ze de bewakingsbeelden van het station die avond mag zien, maar dat mag niet zomaar. De NS wil die beelden ook niet met NH delen.

"Toen ze thuis was, liep ze gewoon weer rond alsof er niets gebeurd was"

Semmie Tesselaar over Buurvrouw Sjon

Om Buurvrouw Sjon mee te krijgen uit het dierentehuis, moest 48 euro betaald worden voor de dierenambulance. Dat vond de opa van Semmie het niet waard, maar hij kon de smeekbedes van zijn kleindochter niet weerstaan. Uiteindelijk heeft opa de kip opgehaald en weer meegenomen naar Schagen. Het was een groot avontuur voor Buurvrouw Sjon. "Ze had zoveel stress daar. En toen ze thuis was, liep ze gewoon weer rond alsof er niets gebeurd was."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Kip Buurvrouw Sjon in het dierentehuis in Arnhem - Foto: Aangeleverd

Kees, manager van Dierentehuis Arnhem en Omstreken, bevestigt het verhaal van Semmie. "We kregen vrijdagavond een melding van NS, dat ze een gevonden voorwerp hadden die verdacht veel op een kip leek", lacht hij. "Die was achtergelaten in de trein. De Dierenambulance heeft het dier opgehaald en meegenomen."

Kees stond wel even vreemd te kijken van de melding. "We halen af en toe wel vreemde beesten op, maar kippen uit de trein heb ik nog niet eerder meegemaakt. Sowieso halen we eigenlijk nooit dieren op uit de trein. Het rare is dat niemand die kip heeft lastiggevallen en dat ze die hele reis van meer dan twee uur gewoon heeft kunnen maken. De kip is pas in Arnhem uit de trein gehaald." 

Sjon is weer de oude

Een week later is Buurvrouw Sjon weer helemaal de oude, zegt Semmie. "Ze loopt weer binnen en ze komt op schoot zitten voor knuffels, dus het gaat weer helemaal goed met haar." Semmie is ondertussen ook een beetje bijgekomen van de schrik. "Ik vond het echt het meest rare verhaal wat ik ooit heb gehoord."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.