Ga naar Content

Met overmacht wint Loosdrechtse roeister Veronique Meester olympisch goud

Opnieuw een medaille voor Nederland bij het roeien en wéér voor een Noord-Hollandse. Veronique Meester uit Loosdrecht en Ymkje Clevering hebben in de dubbeltwee-zonder olympisch goud gewonnen. De Nederlandse boot won de finale met een grote voorsprong op de concurrentie.

De gouden medailles van Ymkje Clevering en Veronique Meester - Foto: Orange Pictures

Vooraf gold het duo al als de torenhoge favoriet op het water in Vaires-sur-Marne. De grote uitdager op het water was Australië, dat in de halve finale in het spoor bleef. In de finale pakten Meester en Clevering meteen de leiding om zicht te houden op de concurrentie. Halverwege lagen de Nederlanders ruim twee bootlengtes voor. Het Nederlandse duo hield Roemenië en Australië vervolgens ruim achter zich.

Meester groeide op in Loosdrecht en ging naar de middelbare school in Hilversum. Daar werd ze lid van de roeivereniging Cornelis Tromp. Tijdens haar studie geneeskunde in Amsterdam ging Meester roeien bij Nereus. Sinds 2017 roeit ze in de nationale teams.

Tekst loopt door onder de X-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In 2023 pakte Meester met Clevering al de wereldtitel in Belgrado. Op de Olympische Spelen in Tokio greep Meester het zilver in de vier-zonder.

Voor het eerst heeft Nederland olympisch goud in de vrouwen dubbeltwee-zonder gewonnen. Het betekende al de derde gouden medaille voor de Nederlandse roeiploeg in Parijs. Eerder was Nederland de beste in de dubbelvier voor mannen en de vierzonder voor vrouwen.

Lees ook