Ga naar Content

Mark Neesen viert 25 jaar als bestuurder bij Landbouwshow, maar zoekt naar opvolger

Voor de 113e keer vindt vandaag de Landbouwshow Opmeer plaats. Een editie met een bijzonder randje voor bestuurslid Mark Neesen, want hij doet dit voor het vijfentwintigste jaar. "Het is in de loop der jaren echt een familie-evenement geworden", vertelt hij. Maar nog eens 25 jaar in het bestuur zal hij niet meemaken, want Neesen wil binnenkort starten met de zoektocht naar een opvolger.

Links: jubilaris Mark Neesen. Rechts: paarden op de Landbouwshow Opmeer - Foto: Landbouwshow Opmeer / NH Media - Michiel Baas

De 54-jarige Mark werd geboren in Amsterdam en woont nu in Hoogwoud. "In 1994 ben ik er komen wonen. Via mijn werk kwam ik in aanraking met Joop Schotten van de Landbouwshow Opmeer", zegt Neesen. "Ik ben eerst een aantal jaren coördinator geweest voor standhouders, tot ik gevraagd werd voor het bestuur."

Op 1 april 1999 wordt Neesen officieel toegevoegd. In al die jaren blijft hij zich bezighouden met de verschillende stands, en de indeling van het terrein. "Je bent er bijna het hele jaar druk mee bezig. Dat kost energie, maar tijdens de dag zelf levert het ook enorm veel energie op."

Trouwe standhouders en familiaire sfeer

Het programma voor Mark is vanmorgen om 06.00 uur begonnen. In de eerste uren worden de puntjes op de i van het terrein gezet, en komen de eerste standhouders aan. Neesen begeleidt ze, wijst ze hun plaats aan en helpt ze waar nodig. "Tot 09.00 uur is het spitsuur. Het terrein is ook dusdanig groot, dat ik veel moet fietsen", lacht hij. "Als iedereen op de aangewezen plek staat zit mijn hoofdtaak erop, en ga ik langs de standhouders voor een praatje of voor vragen."

"Ook als bedrijven worden overgenomen keren ze bij ons terug. Dat is erg mooi om te zien"

Mark Neesen, 25 jaar bestuurslid bij Landbouwshow Opmeer

Het mooiste aan de Landbouwshow vindt Neesen de trouw van sponsoren en standhouders. "De laatste jaren is het aantal stands langzaamaan gegroeid. We zien voornamelijk dezelfde gezichten en bedrijven jaarlijks terugkeren. Ook als die worden overgenomen blijven ze naar de Landbouwshow komen. Dat is erg mooi om te zien", zegt hij.

Wat de Landbouwshow volgens Mark ook bijzonder maakt, is dat de laatste jaren steeds meer een familie-evenement is. "Dat zien we ook in het aantal bezoekers en hun leeftijden. Het is nu een feest voor iedereen."

Binnenkort start zoektocht naar opvolger

Inmiddels is de 54-jarige man uit Hoogwoud dus jubilaris, en wordt hij geroemd door de rest van het bestuur. "Met 25 jaar ervaring heeft Mark een intuïtie ontwikkeld om problemen voor te zijn,” legt een medebestuurslid uit. Een reden om hem 1 april van dit jaar te feliciteren. Maar een volgend jubileum als bestuurslid gaat er niet komen.

"Het stokje voor de standhouders wil ik aan iemand anders overdragen", legt Mark uit. "Ik wil mijn energie de aankomende jaren steken in andere zaken." De zoektocht naar een opvolger is nog niet gestart, maar Mark weet nu al dat dit een flinke klus is. "Zo'n bestuursfunctie is zwaar. En ik stel flink wat hoge eisen aan mijn opvolger."

Daarbij is er volgens Neesen ook een lange inwerkperiode nodig. "Zowel voor de administratie als op het terrein. Dus als er een opvolger is zal ik deze een jaar begeleiden. Volgend jaar ben ik dus ook nog sowieso bestuurslid", sluit hij af.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]