Ga naar Content

Verdachte (22) bekent gewelddadige overval op brillenzaak: 'Had Cartiers in onderbroek'

Een van de drie verdachten van de gewelddadige overval in maart op een brillenwinkel in Amstelveen heeft zijn betrokkenheid bekend. Dat bleek vanochtend tijdens een voorbereidende zitting in de Amsterdamse rechtbank, waar de 22-jarige Pepijn S. uit Purmerend moest voorkomen.

Tijdens de overval zouden er bij elkaar zeven medewerkers en klanten in de winkel aanwezig zijn geweest. - Foto: Inter Visual Studio

Het is 14 maart rond 10.30 uur als twee mannen de Eyecare-vestiging aan de Van der Hooplaan binnenstappen. Ze bedreigen aanwezige klanten en personeel met wapens, en slaan niet veel later met een lading dure brillen op de vlucht.

Omstanders zien hoe de overvallers in een auto stappen. Een getuige onthoudt het kenteken, en geeft dat door aan de politie. In de hoop de vluchtauto te spotten, houden agenten vooral uitvalswegen in Amstelveen en Haarlemmermeer én de A9 in de gaten. 

Cruciale rol getuige

Uiteindelijk blijkt de getuige een cruciale rol te hebben gespeeld, want iets na twaalf uur registreert een snelwegcamera boven de A7 het kenteken. De politie gaat achter de betreffende auto aan en komt die in Purmerend tegen.  

Lees ook

De twee inzittenden worden opgepakt, maar de politie kan dan nog niet zeggen of (een deel van) de buit is teruggevonden. In de rechtbank wordt vandaag duidelijk dat dat wel het geval is. In S.' onderbroek zouden meerdere Cartier-brillen zijn gevonden, vertelt de Officier van Justitie.

Als NH later op de dag van de overval bij de brillenwinkel langsgaat spreekt directeur Rob Tokkie van een 'traumatische ervaring' voor zijn personeel en klanten. "Het is ongelofelijk dat mensen elkaar dat aan kunnen doen voor een klein beetje winst", vertelt de aangeslagen directeur. 

Lees verder onder de video

Directeur Rob Tokkie van Eyecare vertelt over de overval - NH Nieuws

Terwijl S.' ouders op de publieke tribune meeluisteren, vertelt de verdachte de rechtbank dat hij op advies van zijn nieuwe advocaat een bekennende verklaring heeft afgelegd over zijn eigen rol bij de overval. 

Wat hij exact heeft verklaard, is niet bekend, maar hij laat de rechtbank desgevraagd wel weten dat het verblijf in de gevangenis in Zaanstad hem niet heel zwaar valt. "Gezellig is een groot woord, maar er zitten normale mensen met wie ik het goed kan vinden."

'Zeven medewerkers en klanten bedreigd'

Het OM verdenkt S. ervan dat hij en medeverdachte Joey A. met een (imitatie)wapen de zeven klanten en medewerkers hebben gesommeerd op de grond te gaan liggen.

Hij zou hebben geëist dat de kluis werden geopend, en twee aanwezigen direct hebben bedreigd door het wapen op hen te richten of tegen de achterkant van hun hoofd te drukken. Uiteindelijk zou hij of zijn compagnon een vitrine hebben ingeslagen om brillen buit te maken.

"Dat hij in de auto zat waarin de brillen zijn aangetroffen, betekent niet dat hij bij de overval betrokken is geweest"

Advocaat Joey A.

Ook Joey A. moest vandaag voorkomen, maar is niet aanwezig. Het OM vermoedt dat hij ook bij de overval aanwezig is geweest, of de overvallers heeft geholpen door bijvoorbeeld een vluchtauto klaar te zetten. 

Zijn advocaat stelt dat haar 'cliënt ontkent iets met de overval te maken te hebben', en vraagt daarom zijn voorarrest te beëindigen. "Dat hij in de auto zat waarin de brillen zijn aangetroffen, betekent niet dat hij bij de overval betrokken is geweest."

Wat de officier van justitie betreft snijden haar argumenten geen hout. "De brillen zijn bij S. gevonden toen A. achter het stuur zat."

Brillen verkopen

Omdat de twee zouden zijn aangehouden toen S. vanaf de bijrijdersstoel probeerden de brillen te verkopen, lijkt het haar zeer onwaarschijnlijk dat A. niets van de overval heeft geweten. Oók omdat uit onderzoek is gebleken dat hij op zijn telefoon heeft gezocht naar gegevens van de brillenwinkel en hij volgens de locatiegegevens in de Van der Hooplaan is geweest.

Hoewel de verdachten niets over de rol van de ander hebben verklaard, vindt de rechtbank dat de verdenkingen tegen A. sterker zijn geworden door de bekentenis van S. 

Derde verdachte aangehouden

Hoewel de overval door twee overvallers is gepleegd, zit er inmiddels ook een derde verdachte vast op verdenking van betrokkenheid. Onderzocht wordt of hij DNA op het (imitatie)wapen heeft achtergelaten. Dat moet duidelijk worden tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, op 24 september. 

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]