Ga naar Content

Racen met elektronische karts in Zandvoort: "Het geluid denk ik er wel bij"

Hoewel het nog drie weken is tot de Grand Prix, ademt Zandvoort op veel plekken Formule 1. De omleidingsborden zijn geplaatst, affiches zijn geplakt en meer en meer zie je mannen met hun kinderen in Red Bull-polo's over de boulevard paraderen. Ze kunnen niet wachten. 

Robbie en Rover in de bocht. - Foto: NH Media/Fred Segaar

Voor de ongeduldigste Max Verstappen-fans is op de versteende strook tussen Boulevard de Favauge en het Burgemeester van Fennemaplein een mobiele kartbaan neergelegd. Het bijzondere is dat de karretjes geen geluid produceren: er wordt elektrisch gereden.

"Dit is pas milieuvriendelijk"

Eigenaar mobiele kartbaan

"Dit is pas milieuvriendelijk", zegt John Gigengack, die zijn 250 meter lange mobiele circuitje al sinds 2018 jaarlijks neerlegt in Zandvoort. De eerste jaren bij het Badhuisplein en nu op de plek waar de bronzen garnalenvisser van kunstenaar Kees Verkade zijn rug naar heeft toegekeerd: hij heeft louter oog voor het strand en de zee. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Media/Fred Segaar

Die houding is niet illustratief voor het gevoel dat badgasten met de baan hebben. "Iedereen is positief", zegt Gigengack. "Ook de mensen uit de flats hier direct omheen komen me vertellen dat ze blij zijn dat hier weer eens wat gebeurt."

De ondernemer legt hier niet voor niets de nadruk op. Vorige week was er nogal wat te doen over de vrachtwagen waarin het materieel naar de demontabele baan was vervoerd. Gigengack zag geen andere mogelijkheid dan de truck pal te parkeren voor het kunstwerk Pipsqueak was here, een muurschildering die deel uitmaakt van de street art-route door Zandvoort.

Parkeren

Mensen uit de buurt vragen zich op sociale media af hoe de ondernemer het in godsnaam in zijn hoofd heeft gehaald om dit te doen, maar Gigengack hoefde slechts te wijzen op een overeenkomst met de gemeente.

"Daaruit blijkt dat ik me keurig aan de regels heb gehouden. Ik mag daar staan. Alleen, op het moment dat we dat afspraken, was er nog geen sprake van dat deze muren beschilderd zouden worden. Gelukkig mag ik blijven staan, de wethouder heeft alleen gezegd dat we het voor volgend jaar even in de gaten moeten houden."

Tekst gaat door onder de foto.

Klaar voor de start! - Foto: NH Media/Fred Segaar

Gigengack spreekt liever niet van een valse start. "Sinds de opening vrijdag is het prachtig weer en komen de mensen hier lekker rijden." Dat gebeurt overigens met veilige snelheden. Gigengack heeft de wagens zo ingesteld dat kinderen niet harden dan vijftien kilometer per uur kunnen.

Ouderen mogen iets harder, maar altijd is de ondernemer paraat om met zijn radiografische apparatuur in te grijpen. "Ik kan de kart met één druk op de knop stilleggen", laat hij trots zien.   

Voor Robbie en Rover had het iets harder gemogen, maar toch hebben ze vandaag even het F1-gevoel te pakken. "Leuk om te doen", roepen ze in koor. De twee jongens spreken Nederlands en zijn daarmee een uitzondering.

Duitse toeristen

Het zijn vooral Duitse toeristen die instappen. Sascha heeft net een ritje gemaakt met zijn zoon Lennard. "Of ik het geluid mis? Het is eerlijk gezegd mooier met een beetje herrie, maar is snap dat voor elektronische karts is gekozen. Het is de toekomst", zegt Sascha, een groot racefan.

Maar bij de F1 over drie weken, gaan ze hem niet zien. "Ik zou wel willen, maar ik kan het niet betalen. Het is veel te duur. Dan leg ik liever wat geld neer om het F1-gevoel gevoel hier op de kartbaan te ervaren." Met een lach: "Het geluid denk ik er wel bij."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]