Ga naar Content

Hoe schrijvers Japin en Van Dis atlete Lieke Klaver aan olympische medaille helpen

Met een eerste gouden medaille in de tas, is Lieke Klaver geweldig aan de Olympische Spelen begonnen. De atlete uit Enkhuizen zou in totaal 8 keer in actie kunnen komen. Daarvoor heeft ze een plan van aanpak rondom haar races. En tot dusverre levert dat behoorlijk wat succes op. "Tip voor alle mensen thuis: ga lezen voor je gaat slapen", zegt een dolenthousiaste Klaver.

Lieke Klaver leest literatuur om in slaap te vallen - NH Sport / Stephan Brandhorst

Als het om wedstrijdvoorbereiding gaat, springt er bij Klaver één ding direct uit: goed slapen. De nachtrust is voor atleten het moment waarop het lichaam kan herstellen van de inspanning van de trainingen. "Ze zeggen dat dat belangrijk is. Soms wordt het een beetje spannend. Door de adrenaline is het dan moeilijk om goed te slapen."

Boekenwurm

In aanloop naar belangrijke wedstrijden hebben veel sporters soms moeite met het in slaap vallen. De race van hun leven proberen zij dan al te visualiseren in hun hoofd en de spanning komt ineens om de hoek kijken. "Rond 22.00 uur ga ik in bed liggen en lezen. En dat helpt echt goed om in slaap te vallen. Tip voor alle mensen thuis: ga lezen voor je gaat slapen."

"Arthur Japin en Adriaan van Dis. Dat zijn echt mijn twee favoriete schrijvers"

Atlete Lieke Klaver

En wat leest een sporter? Iets waarmee je lekker in slaap valt. Voor Klaver zijn dat niet de doorsnee boeken, maar zware literatuur. "Arthur Japin en Adriaan van Dis. Dat zijn echt mijn twee favoriete schrijvers", zegt ze. Maar het allerbelangrijkste: 'Blij blijven en gewoon lekker m'n ding blijven doen. Niet teveel gekke dingen, dan komt het wel goed."

Op de baan zijn er ook talloze dingen waar Klaver zich op moet focussen. Ondanks haar sterke optreden op het afgelopen WK, waar ze knap vierde werd, zijn er nog genoeg aandachtspunten. Ze deelt de 400 meter in vier stukken in. En iedere 100 meter let ze ergens anders op. "Ritmisch, naar voetenwerk luisteren, bekken kantelen of schouders laag. Soms ren ik en denk ik: mijn coach is echt trots op mij."

Tekst gaat verder onder de video.

Gedachten van Lieke Klaver gaan soms nog alle kanten op - NH Sport / Stephan Brandhorst

Frituurlucht

Hoewel ze tijdens het lopen volop in de concentratie en focus zit, heeft ze soms nog moeite om alle aandacht bij de race te houden. Laatst liep ze in Oslo tijdens de Diamond League en gingen haar zintuigen met haar aan de haal. "Een mega frituurlucht. Toen dacht ik: dit moet ik helemaal niet waarnemen. Dus mijn gedachten gaan soms van hot naar her."

Races van Lieke Klaver op de Olympische Spelen

  • Vrijdag 2 augustus, 19:10 uur: 4x 400 meter gemengd (series)
  • Zaterdag 3 augustus, 20:55 uur: 4x 400 meter gemengd (finale)
  • Maandag 5 augustus, 11:55 uur: 400 meter (series)
  • Dinsdag 6 augustus, 11:25 uur: 400 meter herkansing (onder voorbehoud)
  • Woensdag 7 augustus, 20:30 uur: 400 meter (halve finale)
  • Vrijdag 9 augustus, 10:40 uur: 4x 400 meter vrouwen (series) (onder voorbehoud)
  • Vrijdag 9 augustus 20:00 uur: 400 meter (finale)
  • Zaterdag 10 augustus, 21:22 uur: 4x 400 meter vrouwen (finale)

Lees ook