Ga naar Content

Mountainbikers en hondenbezitters in Gooise bossen vaker met elkaar overhoop

Mountainbikers en hondenbezitters botsen vaker met elkaar in de bossen van Goois Natuurreservaat. De hondenbezitters worden gek van de voorbijrazende mountainbikers, terwijl de mountainbikers de wandelaars met honden weer vervelend vinden. De 'suggestie van alleenrecht' van de bos- en fietspaden zorgt voor misverstanden. Daarom staan er nu scherpere regels op de borden. 

Het nieuwe bord met de regels van Goois Natuurreservaat - Foto: Pieter Witte

Uit een onderzoek dat het Goois Natuurreservaat vorig jaar heeft laten doen is gebleken dat het aantal ergernissen en meldingen van overlast in de Gooise bossen is toegenomen. Dat komt met name doordat het recreëren in eigen natuur na de coronacrisis nog steeds populair is en het dus druk is in de Gooise natuurgebieden.

Geen alleenrecht

Vooral twee groepen gebruikers van de natuur lijken moeite met elkaar te hebben: sportieve fietsers, zoals mountainbikers, en hondenbezitters met hun loslopende dieren. Het aantal meldingen door beide groepen over elkaar is ongeveer even hoog. En zowel de hondenbezitter als de mountainbiker denkt als enige van het pad gebruik te mogen maken.

"Maar zowel fietsers en mountainbikers als loslopende honden en hun bazen mogen van alle paden gebruik maken", aldus John Didderen, boswachter bij GNR. "We hebben dat op de borden nu ook aangegeven." 

Regels en gedragscode

Het gaat nu best nog wel eens mis. Honden mogen loslopen als ze luisteren naar hun baasje, maar toch gebeurt het dat fietsers wel eens achtervolgd worden door een blaffende hond. "En soms bijt de hond in de kuiten van de mountainbiker", vertelt Didderen over zijn ervaringen. 

Mountainbikers hebben zich op hun beurt te houden aan hun eigen gedragscode van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Respect voor elkaar en voor de natuur zijn daarin belangrijk punten, maar ook moeten racende fietsers vaart minderen als het druk is en moeten ze ruimte maken voor andere recreanten.

Een oplossing, behalve goed rekening houden met elkaar, lijkt er niet te komen. De boswachter legt uit dat bijvoorbeeld het aanleggen van aparte mountainbike-routes juist een aanzuigende werking heeft. Daardoor komen er dus meer fietsers en meer incidenten. Daarnaast is zo'n route enorm tijdrovend om te onderhouden en kost het veel geld.

Duidelijkheid

Andere oplossingen zouden zijn om gebruikers van de bossen van elkaar gescheiden te houden, zoals bijvoorbeeld 'tijdsloten' of het kopen van een fietsvignet, maar daar is geen steun voor. De natuurgebieden moeten vrij toegankelijk blijven voor iedereen.

Er zit voor de hondenbezitters en de mountainbikers dan ook niets anders op dan gewoon de regels na te leven en elkaar de ruimte te geven. "Een beetje begrip en respect en niet meteen gaan schreeuwen naar elkaar helpt ook", voegt boswachter John er nog aan toe.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]