Ga naar Content

Wouters bankje op Munnikenbolwerk moet straks weg: "Waar gaan daklozen dan heen?"

Alle bankjes op het Munnikenbolwerk in Alkmaar gaan verdwijnen. Na verschillende incidenten met dak- en thuislozen wil de gemeenteraad de overlast verminderen. Wouter vindt dat jammer. "We hebben verschillende lagen in de samenleving en hier zie je dat iedereen goed naast elkaar leeft." 

Wouter (l): "Natuurlijk gebeuren er wel eens dingen hier, dat heb je op plekken waar mensen samenkomen." Maar veel overlast, nee, zo zou hij het niet noemen. - Foto: NH/Streekstad Centraal

Eind juni stelde Tamara Vermeulen van de VVD vragen aan het college over de overlast van dak- en thuislozen in de Spoorbuurt en het Bolwerk. "Wat gaat het college eraan doen om dit probleem aan te pakken, zodat inwoners zich weer veilig voelen om in het park te wandelen en boodschappen te doen?", schrijft Vermeulen.

Wouter zit bijna elke dag op een bankje op het Munikkenbolwerk. Zijn medebankzitters, waarvan een deel dak- en thuisloos is, zijn netjes, vertelt hij. Ook naar elkaar. "En dat is iets moois, in een tijd als deze." Maar straks moet Wouter een andere plek vinden. Want de bankjes op het Munnikenbolwerk gaan allemaal weg.

"Aan de ene kant heb ik te doen met de doelgroep", vertelt een voorbijganger die zijn honden uitlaat in het park aan mediapartner Streekstad Centraal. "Ik heb met ze gewerkt in het verleden, dus ik snap hun verlangen om een plek te hebben. Maar ik hou ook van netjes en opgeruimd. Dat bijt elkaar een beetje."

Overdag valt het volgens hem reuze mee qua lawaai en gedoe. "Er zijn niet veel incidenten. Maar in de avond komen uit alle hoeken en gaten mensen en kan er een gespannen sfeer zijn."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Even rusten op een bankje tijdens je wandeling over het Munnikenbolwerk zit er straks niet meer in. - Foto: NH/Streekstad Centraal

Wat Vermeulen betreft is het weghalen van alle bankjes dan ook geen oplossing. "Ik had liever gezien dat het alcoholverbod vijf meter verplaatst zou worden." Het college komt ook met een alternatieve hangplek: het houten bankje dat vlakbij de brandweerkazerne en de 24-uurs opvang staat. De gemeente wil daar een grotere bank neerzetten en 'natuurlijke elementen' plaatsen, zoals hoge struiken voor privacy en beschutting.

"Daar kreeg ik vanmorgen dus een lange mail over, van bewoners uit die buurt", vertelt het VVD-raadslid. "Zij ervaren al gigantische overlast van dat ene bankje. Natuurlijk zegt iedereen: niet in mijn achtertuin. En het is geen fraai gezicht voor de stad; de bussen met toeristen lopen via die kant de stad in en er zijn kinderen die liever niet via het pleintje bij het Munnikenbolwerk naar de Jumbo lopen. Maar dit is niet de juiste manier." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Dit getimmerde bankje wordt straks vervangen door een groter exemplaar, - Foto: NH/Streekstad Centraal

En daarnaast: een andere plek "creëren" betekent niet dat mensen daar ook gebruik van maken. "De hele Spoorbuurt is met mij bang: straks gaan ze naar de speeltuintjes en wordt dáár crack verkocht."

Er komen al verscherpte afspraken met DNO Doen, om de overlast op deze nieuwe plek te verminderen. Maar na zo veel reacties van bewoners vindt Vermeulen dat ook zij gehoord moeten worden. "Het is nu zomerreces, maar wethouder Arie Epskamp heeft beloofd dat we samen in gesprek gaan met de bewoners en kijken voor een passende oplossing."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]