Ga naar Content

15-jarig racetalent Greaham uit Spaarndam knalt met 200 km/u het circuit over

Voor rijlessen is hij nog te jong, maar de Spaarndamse Greaham Hofmans raast op zijn vijftiende al wel op volle snelheid over 's werelds bekendste autocircuits. Als een van de grote Noord-Hollandse racetalenten was hij al te zien in Zandvoort, en afgelopen weekend reed hij over het legendarische TT Circuit van Assen. NH liep een dag met hem mee.

Greaham Hofmans (15) scheurt met meer dan 200 km/u over het circuit - NH Nieuws

Met snelheden van boven de 200 kilometer per uur schiet Greaham over enkele ogenblikken over het asfalt van Assen, maar nu is het nog rustig in het hoofd van de tiener. Met zijn vader bespreekt hij de laatste details voordat hij instapt en zich naar de 'grid' begeeft. 

"Ik vraag me altijd af wat hij dan denkt, als hij dat circuit voor zich ziet liggen. Als ik het vraag zegt 'ie altijd: 'Helemaal niets papa'", vertelt vader Mark. Het gezin is de meeste weekenden van het jaar op circuits in Europa te vinden.

Waar de naam van Max Verstappen misschien de eerste is waar veel mensen bij autosport aan denken, hoopt Greaham een andere Nederlandse racegrootheid op te volgen: "Rinus van Kalmthout, ook uit de Haarlemmermeer. Die rijdt op het hoogste niveau in Amerika. Ik droom van zo'n carrière."

Hele gezin helpt mee

Het is niet niks, zo'n raceleven. Je hebt veel geld en tijd nodig, en bijna altijd kom je van beiden tekort. Maar dat is het meer dan waard, vertelt Mark, die ook de oudere zussen van Greaham onder de hulptroepen schaart: "Het gaat om zijn plezier. Als ik zie hoe gelukkig hij is als hij na een goede race uit de auto stapt, dan is alles het waard."

Greaham moet het in de auto vrijwel uitsluitend opnemen tegen coureurs die al tientallen jaren ervaring hebben, maar dat doet hem vrij weinig: "Soms drukken ze ons in de bochten aan de kant, maar daar kunnen we wel mee omgaan." Greaham deelt zijn auto tijdens de race in Assen met Mitchell van Dijk, die zondag zijn zestiende verjaardag vierde.

"Mijn vrouw gaat koffie drinken, die hoeft het niet te zien"

Greahams vader over de spanning van de race

Dat zorgt voor een wat komisch gezicht wanneer de jongens na hun race op het podium staan, want in hun raceklasse van de Supercar Challenge werden ze tweede. Op nummer drie staan twee vijftigplussers, waaronder Formule 1-presentator Rob Kamphues. Ze worden uitgebreid gefeliciteerd door hun tegenpolen en mogen, ondanks dat ze nog geen achttien zijn, meedoen met de traditionele champagnedouche.

Blijdschap staat op de gezichten van Greahams ouders, want enige spanning is er toch wel wanneer hun kind met een noodgang over het circuit vliegt. "Mijn vrouw gaat koffie drinken, die hoeft het niet te zien als hij eenmaal op snelheid is", vertelt Mark. "Maar ik sta in de pitstraat te kijken, ik kan het niet laten om hem zo te zien schitteren."

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]