Ga naar Content

Gitaren langs de Ringvaart: voor livemuziek hoef je de Haarlemmermeer niet uit

Veel Haarlemmermeerders denken dat je voor livemuziek toch echt in steden als Amsterdam of Haarlem moet zijn, maar niets is minder waar. Wie goed luistert, hoort langs de Ringvaart, op een onopvallend industrieterrein in Oude Meer, gitaren zingen vanuit muziekcafé The Shack. NH ging langs op een zonovergoten zondagmiddag.

The Shack zit zondagmiddag binnen vol, ook al is het tropisch warm buiten - NH Nieuws

Dat hier een internationaal bekend café voor live muziek zit, kun je van buiten nauwelijks zien. Aan de ene kant van de Ringvaart staan de verwilderde bomen die de Molenpoel omringen, aan de andere een onooglijk industrieterrein, onder de rook van Schiphol-Oost. Toch weten tientallen muziekliefhebbers het inmiddels feilloos te vinden.

The Shack vestigde zich in 2011 in een van de gebouwtjes langs het water en kreeg al snel een trouwe schare fans, die bijna wekelijks komen om naar de muziek te luisteren. Bijna wekelijks inderdaad, want The Shack is alleen open als er live wordt gespeeld. Zodra de agenda van de komende maand bekend wordt gemaakt, moet je er snel bij zijn om een kaartje te bemachtigen.

"Settle your troubles outside and have fun"

Eigenaresse Berry Kok

Het concept is bedacht door de eigenaren Berry en Rian Kok, nadat ze een leven lang in de horeca en muziek hadden gewerkt door de hele regio. "Twaalf jaar lang runden we rock-café Simple in De Kwakel, en we merkten dat de live avonden altijd de hoogtepunten voor ons waren. Zo zijn we op dit idee gekomen", vertelt Berry wanneer ze even tijd heeft om van de bar weg te lopen.

En dat slaat dus aan bij de lokale muziekliefhebbers, die het motto van Berry, settle your troubles outside and have fun, met alle liefde omarmen. "Er is hier echt aandacht voor de muziek, en er staat ook kwaliteit op de planken", vertelt een van de stamgasten. "We zijn er altijd op tijd bij, want dan weten we zeker dat we een plekje aan de bar hebben", zegt een ander.

Bands uit België en Duitsland

Ook de muzikanten zelf komen graag naar The Shack, vertelt Sjoerd van den Broek, leadzanger van The Grades: "Je moet als band natuurlijk altijd zeggen dat je de tent geweldig vindt, maar in het geval van The Shack is dat ook echt zo. En we zijn niet de enigen, ook buitenlandse bands uit België en Duitsland komen hier supergraag."

Voor Berry en Rian telt in de tussentijd maar een ding: dat de sfeer er goed in zit. "Dat de muziek op orde is is natuurlijk belangrijk, maar uiteindelijk moeten mensen hier vooral hun problemen even kunnen vergeten en met een drankje in hun hand van de muziek kunnen genieten. Dan zijn wij gelukkig."

Het is zomer! Daarom trekt onze presentator Koen Bugter in 10 afleveringen heel Noord-Holland door. Daarin ontmoet hij veel inwoners van onze provincie die hun verborgen parels van de regio delen. Bekijk hier de themapagina met alle afleveringen.

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]