Ga naar Content

Ruigoord-grondlegger Hans Plomp (80) overleden

Hans Plomp, in 1973 een van de vier oprichters van de culturele vrijplaats Ruigoord, is dinsdag op 80-jarige leeftijd overleden aan prostaatkanker.  

Foto: AT5

In 1973 ontdekte Plomp het dorpje Ruigoord, dat zou worden gesloopt om plaats te maken voor de uitbreiding van de Amsterdamse haven. Met medewerking van de pastoor van de Ruigoordse Geertruidakerk kraakten Plomp en Gerben Hellinga met medestanders de huizen die waren achtergelaten door de oorspronkelijke bewoners.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de jaren die volgden werd het voormalige eiland een 'oase voor de scharrelmens' en werden er terugkerende festivals als Landjuweel georganiseerd. Maar altijd was er die dreiging van buitenaf. Keer op keer gezocht naar een oplossing om de vrijplaats te behouden in het havengebied, maar de betrokkenen kwamen er onderling steeds niet uit. Inmiddels is de toekomst van het dorp veiliggesteld.

In juli 2023 kreeg Plomp samen met de andere oprichters van Ruigoord een heldenspeld van de gemeente. Onder die oprichters ook Rudolph Stokvis, hij overleed een maand na het krijgen van die heldenspeld op 88-jarige leeftijd.  

Vorig jaar sprak AT5 uitgebreid met Hans Plomp vanwege het 50-jarig bestaan van Ruigoord:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]