Ga naar Content
Buiten verzamelt zich een menigte mensen. Een persoon met een microfoon spreekt de groep toe, terwijl twee mensen in witte T-shirts naast elkaar staan. Sommige personen op de achtergrond houden borden vast. Op de achtergrond zijn bomen en gebouwen zichtba
Amsterdam

Honderden mensen bijeen om aandacht te vragen voor uitgeprocedeerde Mikael (11)

7 augustus 2024, 19.21 uur · Aangepast 7 augustus 2024, 20.07 uur
Door: AT5 · Foto: Maarten Westerduin

Een paar honderd mensen zijn op dit moment in Zuidoost om straks een solidariteitsmars voor de 11-jarige Mikael te lopen. Vorige week werd bekend dat Mikael samen met zijn moeder uitgezet moet worden naar Armenië. 

Op een van de borden van een aanwezige staat de tekst 'Den Haag schaam je'. Ook Mikael zelf is aanwezig. Aanwezigen roepen leuzen als 'say it loud, say it clear, Mikael is welcome here'.

De deelnemers verzamelden zich rond 19.00 uur bij basisschool De Achtsprong aan de Huntum in Zuidoost. Daar vinden toespraken plaats, onder meer van advocaat Royce de Vries en Defence for Children. Sprekers werd verzocht geen politieke uitingen te doen. "We zijn hier voor iemand en niet tegen iemand. We zijn hier voor Mikael." Rond 19.50 uur liepen ze richting het Anton de Komplein. 

Asielaanvraag

Mikaels moeder kwam in 2010 vanuit Armenië naar Nederland. Haar asielaanvraag werd toen afgewezen. Zij is toen in Nederland gebleven. Mikael (11) is in Amsterdam geboren. Het gezin deed een aanvraag bij de minister om een verblijfsvergunning te verlenen op grond van de 'Afsluiting Definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen', maar die aanvraag werd afgewezen. 

De rechter beoordeelde vervolgens dat die afwijzing onterecht was, maar de minister ging daartegen in beroep. De zaak lag daarna ruim 2,5 jaar bij de Raad van State. Die oordeelde afgelopen woensdag dat Mikael en zijn moeder niet in Nederland mogen blijven. Vanmiddag gaf minister Marjolein Faber nog eens aan dat ze niks voor Mikael kan doen en hem geen valse hoop wil geven.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]