Ga naar Content

Ze zijn gezellig, maar schijten alles onder: muskuseenden moeten weg

Het zijn gezellige beesten, maar ze schijten de hele boel onder: een groep muskuseenden verdeelt een Kudelstaartse buurt tot op het bot. Tot groot verdriet van buurtbewoners die de eenden iedere dag voerden, haalde Stichting Hofgans de dieren gisteren in opdracht van de gemeente weg om ze te herplaatsen. 

Zo ving Stichting Hofgans de Kudelstaartse muskuseenden - NH Nieuws

Verslaggever Celine Sulsters hoefde gisterochtend niet lang te zoeken naar de invasieve exoten, die ooit door mensen in Kudelstaart zijn losgelaten. D e gigantische eenden - die door hun omvang meer op ganzen lijken - komen oorspronkelijk namelijk niet in Nederland voor.

Mandy van der Zwaard is een van de buurtbewoners die de eenden liever kwijt dan rijk is. Zij woont naast een sloot waar ze vaak in zwemmen en langs de kant zitten. De tegels ernaast zitten onder de poep en er liggen veel veren. "Ze zijn superschattig, maar het zijn er te veel. Het gaat niet om de eenden zelf, die zijn hartstikke tam, maar ze brengen de verkeersveiligheid in gevaar en veroorzaken onhygiënische toestanden. Het veroorzaakt enorme vliegenoverlast." 

"Je woont naast een sloot, dan heb je eenden"

Kudelstaartse eendenliefhebber

Veel andere Kudelstaarters denken er hetzelfde over. Toch vinden zij het niet makkelijk om zich erover uit te spreken. De spanningen zijn de laatste jaren hoog opgelopen, omdat sommige buren dol zijn op de muskuseenden. "Je woont naast een sloot, dan heb je eenden", vertelt een omwonende. Zij is te emotioneel om uitgebreid over het onderwerp in gesprek te gaan. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De muskuseenden worden gevoerd - Foto: NH Media

Chögyal Trizin van Stichting Hofganzen in het Drentse Dalen wordt vaker geconfronteerd met heftige emotionele reacties als hij ganzen of eenden komt ophalen. "De een zegt: 'Ik vind het fantastisch om ze te hebben' en de ander zegt: 'Ik ben al tijden bezig om ze hier weg te krijgen'. Als iemand dat uitspreekt met een eendenliefhebber erbij lopen die emoties op."

Niet naar de gaskamer

Trizin vindt het belangrijk om even tijd vrij te maken voor die mensen, zodat hij kan uitleggen dat de dieren in ieder geval goed terechtkomen. "Wij zijn hier voor het welzijn en de rechten van die dieren. Dat die dieren het straks goed gaan krijgen en niet ergens in een of andere gaskamer eindigen of via de poelier op een bord." Dat is namelijk vaak het resultaat als een gemeente een ongediertebestrijder inhuurt.

Voor Elizabeth Siebeling verzacht de aanpak van Trizin de klap. Ook zij is dol op de muskuseenden en voerde ze regelmatig. "Ze horen echt in deze buurt, maar ik ben blij dat ze in ieder geval goed terechtkomen. We mogen zelfs een keer gaan kijken bij de opvang waar ze heengaan." Akka's Ganzenparadijs - ook van Tirzin - gaat een passend nieuw thuis voor ze zoeken.

"Ze horen op een kinderboerderij"

Buurtbewoonster Mandy van der Zwaard

Uiteindelijk denkt ook Trizin dat het beter is dat in ieder geval een deel van de eenden ergens anders heengaat. "Het zijn er nu te veel (...) en dan kunnen ze de juiste voeding en verzorging krijgen." Hij wil wel een misverstand uit de wereld helpen. Veel buurtbewoners dachten namelijk dat het bijvoeren de muskuseenden dik en dus slomer maakte. 

"Dat is niet waar, want deze dieren zijn niet anders gewend dan gevoerd te worden. Als je daar mee stopt gaan ze niet opeens zelf hun eten zoeken." De dieren kúnnen dus prima overleven in een woonwijk, maar veel mensen leven vanwege de rotzooi liever niet op die manier met ze samen. "Ze horen op een kinderboerderij", vindt Van der Zwaard. 

'Liefste eenden van de wereld'

Trizin vindt dat jammer. "Zelf zou ik er niet zo'n probleem mee hebben. (...) Wij als mensen zijn gewend om alles altijd maar weg te gooien en vervuiling op de planeet aan te brengen en als er wat veertjes of poep van dieren liggen, ergeren we ons mateloos. Ik vind dat we als mens wat verdraagzamer moeten worden."

Bovendien zijn muskuseenden volgens hem 'de liefste eenden van de wereld'. "Ze komen echt naar je toe en kwispelen helemaal als je ze eten geeft." De dieren worden ook niet klakkeloos herplaatst. "Dat gaat onder contract: wij blijven de eigenaar en ze mogen niet met de dieren fokken, ze verkopen of opeten."

Ook de buurtbewoners die hun best hebben gedaan om de muskuseenden weg te krijgen gaan ze stiekem best missen. "Degene die een beetje mank liep, zat hier altijd in de tuin", vertelt een Kudelstaartse, terwijl haar man eendenpoep van de tuintegels af staat te spuiten. "Er is hier echt niemand die een hekel heeft aan eenden", benadrukt Van der Zwaard. "We hopen dat ze nog een heel mooi en goed leven tegemoet gaan."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]