Ga naar Content

Asielzoekers integreren moeiteloos in Wieringerwerf, weerstand verdwijnt

"Eerst een grote mond en nu hoor je ze niet meer, die protestmensen." Inwoners van Wieringerwerf zijn inmiddels wel gewend aan de asielzoekers die sinds juli vertoeven in hotel Van der Valk langs de A7. Van weerstand is nauwelijks sprake meer: "Ik zie ze lopen door het dorp en het is gewoon heel rustig. Het gaat hartstikke goed", zegt Yvonne uit Wieringerwerf.

Gesloten voor passanten, hotelgasten en toeristen, maar niet voor asielzoekers - Foto: NH Media

Hekken met rood-witte linten staan rond de entree van het Van der Valk-hotel langs de A7. 'Wij zijn gesloten', staat er op de grote doeken, maar niet voor de asielzoekers. Binnen bij de receptie staan twee vrouwen te wachten op informatie en een paar mannen staan in het restaurant in alle rust met elkaar te praten. Behalve de aanwijzingen op de deuren in niet-westerse talen, wijst er verder niet veel op dat er voorlopig 100 asielzoekers wonen in het hotel.

Op de koffie

Niet iedereen is trouwens op de hoogte dat het hotel gesloten is, zodat nog steeds via de ingang vanuit het dorp mensen in hun auto aan komen rijden voor alleen even een kop koffie. Ze maken rechtsomkeert richting het centrum, langs een bankje waar drie Afrikaanse vrouwen in de schaduw zitten te praten.

In het dorp gaat het dagelijkse leven ook gewoon zijn gang, vertelt de Wieringerwerfse Yvonne op straat: "Geen problemen hoor. Ik hoorde bij de sportschool dat een aantal asielzoekers daar nu sport. Mooi toch? Zo krijg je ook weer meer contact en er zijn vrijwilligers in het hotel voor activiteiten met de asielzoekers."

Tekst gaat verder onder de foto.

Rust rond het Van der Valk hotel waar het COA asielzoekers opvangt - Foto: NH Media

"Heel sociaal en heel vriendelijk, met een goedemorgen of goedemiddag. En ze zwaaien gedag", merkt Ron Kooistra op. Hij woont een paar straten vandaan bij het hotel. "De mensen die tegen de opvang zijn in het dorp hebben alleen maar vooroordelen. Wacht het eerst eens even af. Ik heb mij totaal niet druk gemaakt. Ik heb wel wat beters te doen", zegt hij. Ook alle andere inwoners die NH op straat aanspreekt, hebben geen last van de nieuwe buren. 

Vrijwilligerswerk

De ondernemers in het winkelhart geven ook aan geen problemen te ondervinden. De gemeente Hollands Kroon laat weten dat er inderdaad geen incidenten zijn geweest en dat alles volgens afspraak verloopt.

Het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) houdt iedere dinsdag tussen 11.00 en 12.00 uur een inloop-koffieochtend in het Van der Valk-hotel. Dat is voor belangstellenden uit en rond het dorp om kennis te maken met asielzoekers of om te informeren naar eventueel vrijwilligerswerk. "Op dit moment wordt alleen nog taalles gegeven, dus we zijn hard op zoek naar mensen die activiteiten willen organiseren", aldus een woordvoerder van het COA in Wieringerwerf.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play