Ga naar Content

Floris (11) kijkt uit naar Gondelvaart: "Ooit wil ik stokje overnemen van mijn vader"

De jeugd heeft de toekomst. Dat geldt ook voor de Gondelvaart in Koedijk. Ruim een week voor het jaarlijkse spektakel kijken de botenbouwers alvast vooruit. Wie gaat er met de prijzen aan de haal? Maar er zijn ook zorgen over de toekomst van het evenement.

Hoe staat het met de toekomst van de Gondelvaart? - NH/Frank Veenhof

Met man en macht wordt er gewerkt richting de derde zaterdag van augustus. Voor Koedijkers staat deze datum ieder jaar met rood in de agenda.

Zeilen bijzetten

Ook dit jaar strijden de bouwteams uiteraard om de mooiste gondel. Maar echt spannend was dat de laatste jaren niet. De Loeiende Koeien wonnen namelijk tien van de laatste elf edities.

"We waren er vorig jaar dicht bij", vertelt Jesse Jacobs van concurrent de Goudgele Rakkers. "Toch was het nog niet goed genoeg, dus dat was jammer. Maar dit jaar met onze 'Jukebox' gaan we de strijd weer aan en een tandje bijzetten." 

Tip voor Rob Jetten

Al 24 jaar bouwt Dave van der Meer met zijn Loeiende Koeien aan boten voor de Gondelvaart. "Monsters & co. is dit jaar ons thema. Dat is een film van Disney", vertelt Dave. 

"We hebben natuurlijk een energiecrisis in Nederland en Europa en dat komt ook voor in de film. Zij wekken energie op door kinderen te laten schrikken, dus dat lijkt me ook een mooie oplossing voor Rob Jetten", grapt Dave. 

Tekst gaat verder onder de foto. 

De jeugd helpt mee en figureren zaterdag op de boot - Foto: NH/Frank Veenhof

Het evenement is nog altijd erg populair. "Aan het publiek ligt het niet", zegt Jesse Jacobs. "Maar we hopen dat het een traditie is dat nog zestig jaar zo doorgaat. Alleen dat ligt aan het enthousiasme van de bouwteams en aan de faciliteiten om te kunnen bouwen."

Dave van der Meer sluit zich aan bij de woorden van Jesse. "Je hebt veel ruimte nodig om te kunnen bouwen. Helaas is een goede groep vorig jaar gestopt omdat ze geen nieuwe bouwschuur kunnen vinden."

Stokje overnemen

Buiten deze logistieke problemen leeft de Gondelvaart nog altijd in het dorp. Ook onder de jeugd. "Ik hoop ooit ook prijzen te winnen met de Loeiende Koeien", zegt een enthousiaste Floris Zut (11). "Samen met mijn vrienden een eigen boot bouwen lijkt me heel cool."

Lees ook