Ga naar Content

Lichtjesavond Bergen nieuw leven in geblazen: "Ontzettend leuk en gezellig"

Al bijna honderd jaar bestaat de Lichtjesavond van Bergen. Maar de laatste jaren brandden er in het kunstenaarsdorp steeds minder lichtjes op de eerste woensdag van augustus. Reden voor de nog jonge BIZ-organisatie om Lichtjesavond nieuw leven in te blazen. "Het ziet er fantastisch uit, toch?"

BIZ Bergen geeft Lichtjesavond weer kleur - NH/Streekstad Centraal

In 1926 bedachten inwoners van Bergen een sfeervol bedankje voor de toeristen die hun dorp bezochten. Lichtjesavond was geboren. Tientallen jaren achtereen zetten vele mensen kaarsjes, theelichtjes en sfeerverlichting in de tuin en achter de ramen. Niet alleen toeristen genoten, ook mensen uit de omgeving, en de bewoners zélf. Maar de laatste jaren brandden er minder en minder kaarsjes en lichtjes. "Het is best een klus, al die lichtjes neerzetten en aansteken", zegt een bewoonster tegen mediapartner Streekstad Centraal.

De indruk is dat veel inwoners Lichtjesavond nog wel leuk vinden, maar zelf liever niet meer actief bijdragen. Reden voor de ondernemers van de dit jaar opgerichte Bedrijven Investeringszone (BIZ) Bergen om te kijken of het evenement een impuls kon krijgen. Een BIZ is groep ondernemers die met elkaar investeert in een prettige en levendige omgeving. Bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren of te ondersteunen. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Gezelligheid met lampionnen en kaarsjes tijdens de Bergense Lichtjesavond. - Foto: NH/Streekstad Centraal

"Vanuit gesprekken die wij veel hebben gevoerd, hoorden we toch dat mensen het jammer vonden dat er minder aandacht voor was, dat het evenement niet meer was zoals het was", vertelt Anouk Stolwijk, eigenaresse van La Vie Locale en BIZ-lid. "We dachten toen 'nou, laten we dat als één de eerste evenementen aanpakken', om wat meer licht en leven in te blazen."

De BIZ-ondernemers probeerde niet alleen mensen weer enthousiast te maken om actief mee te doen aan Lichtjesavond, maar ook om er wat extra's mee te doen. "We hebben veel gesprekken gehad met heel veel leuke artiesten die onwijs hun best hebben gedaan om er iets moois van te maken hier", vertelt Stolwijk enthousiast.

Het resultaat was ernaar. Lichtinstallaties, lichtkunstenaars en live muziek. Er was weer genoeg om van te genieten voor de bezoekers en voor de Bergenaren zelf. "Ik vind het ontzettend leuk en gezellig", reageert een vrouw uit Bergen aan Zee. "We wisten niet zo goed wat te verwachten, maar het is echt superleuk."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]