Ga naar Content

Ruigoord neemt afscheid van grondlegger Hans Plomp: "Hij verbond iedereen met z'n warmte"

Ruigoord is weer een icoon armer. Hans Plomp was in 1973 een van de krakers die zich in het dorp vestigden. In de ruim vijftig jaar die volgden vocht Plomp keer op keer voor het voortbestaan van de culturele vrijplaats. Dinsdag overleed hij op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van prostaatkanker. 

Ruigoorders Roberta Petzoldt en Michael Kamp - Foto: AT5

Geboren Amsterdammer Hans Plomp was dichter, schrijver, kunstenaar en in 1973 een van de grondleggers van de culturele vrijplaats Ruigoord. Een dorp dat dan op het punt staat om gesloopt te worden. "Hans had via een Frans meisje in Marokko gehoord van dit leegstaande dorp in Amsterdam", vertelt Michael Kamp, Ruigoorder en vriend van Plomp.

Van een paar dagen naar vijftig jaar

"Zij bracht me hiernaartoe", vertelde Plomp daarover in 2008 tegen AT5. "Ik kende het niet eens. Ik ben een Amsterdammer, maar ik had nog nooit van Ruigoord gehoord." De bewoners zijn hun huizen al uit vanwege de naderende sloop en de pastoor gaat ermee akkoord dat Plomp met een paar vrienden in de kerk gaat wonen, zolang dat nog kan. 

"Hij heeft me geïnspireerd als dichter, als maker, maar ook als mens"

Roberta Petzoldt, Ruigoorder

"Hans krijgt de sleutel van de pastoor en zegt 'stop' tegen de slopers. En die stopten en maakten rechtsomkeert", vertelt Kamp. Plomp en zijn vrienden, onder wie schrijver Gerben Hellinga, gaan er in eerste instantie van uit dat ze er een paar dagen zullen zitten. Maar dat worden zoals bekend nu al ruim vijftig jaar.

Nog zeker 25 jaar Ruigoord

In al die jaren dreigt Ruigoord meermaals alsnog te verdwijnen, telkens doet Plomp er alles aan om dat te voorkomen, met succes. Inmiddels mag de vrijplaats nog zeker vijfentwintig jaar blijven bestaan. Plomp betekent dus veel voor het voortbestaan van Ruigoord, maar ook voor de Ruigoorders persoonlijk, onder wie Roberta Petzoldt. "Hij heeft me geïnspireerd als dichter, als maker, maar ook als mens. Door de manier waarop hij in verbinding stond met zijn gemeenschap en iedereen verbond met zijn warmte." 

"Hij blijft me bij als een ontzettend fijne, warme, inspirerende vriend met een bijzondere 'mind' en met bijzondere uitspraken"

Michael Kamp, Ruigoorder

Kamp vult aan: "Hij blijft me bij als een ontzettend fijne, warme, inspirerende vriend met een bijzondere 'mind' en met bijzondere uitspraken." Eerder al overleden twee andere grondleggers van Ruigoord, Theo Kley (85) in 2022 en Rudolph Stokvis (88) vorig jaar. Met het overlijden van Plomp komt daar dus nog een icoon van de vrijplaats bij. Maandagavond is er een afscheidsdienst voor Plomp in de kerk van Ruigoord. Dinsdag wordt hij in besloten kring begraven.

Vorig jaar maakte AT5 onderstaande reportage vanwege het 50-jarig bestaan van Ruigoord. Daarin blikt Hans Plomp terug op het ontstaan van de vrijplaats:

Lees ook