Ga naar Content

Olifantenpaadjes in boek gebundeld: "Mooier als het gras eromheen netjes is gemaaid"

Iedereen kent er wel een paar en maakt er zo nu en dan gebruik van. Er zijn er zelfs zoveel dat er inmiddels meerdere fotoboeken met olifantenpaadjes zijn uitgegeven. De recentste uitgave is van S. Lurf*. Dat is het pseudoniem van een geboren Amsterdammer die tegenwoordig in Amstelland woont, en liever anoniem blijft.

Olifantenpaadjes - Foto: instagram.com/olifantenpaadjes/

Lurfs fascinatie voor olifantenpaadjes ontstond een jaar of veertien geleden, toen hij een aflevering van De Wereld Draait Door keek. Presentator Matthijs van Nieuwkerk interviewde schrijver Maarten 't Hart en fotograaf Jan Dirk van der Burg over hun boek 'Olifantenpaadjes'. 

"Mensen vinden het verschrikkelijk om om te lopen, ze willen altijd de kortste weg nemen", verklaarde 't Hart het ontstaan van de paadjes aan tafel bij Van Nieuwkerk. En daarin lijken we best wel op dieren, legde Van der Burg uit, want ook olifanten nemen graag de kortste route, en stampen daarbij alles wat onder hun poten komt plat. 

Verzamelen en delen

Nadat Lurf het boek van zijn ouders had gekregen is hij zelf ook foto's van olifantenpaadjes gaan verzamelen én delen. "Ik ben op Facebook begonnen, en daarna Instagram erbij. In het begin werden ze ingestuurd door familie en vrienden, maar later kreeg hij foto's uit het hele land en soms zelfs een olifantenpaadje uit het buitenland toegestuurd. 

"Maar volgens mij is het iets typisch Nederlands", vertelt S. Lurf in gesprek met NH. "Nederland is heel planmatig ingericht, en als je gaat plannen zonder er rekening mee te houden hoe we lopen, krijg je een olifantenpaadje."  

"Als er op groen gelopen wordt, is het grijs verkeerd aangelegd"

Inzender foto

Op het Instagram-account @olifantenpaadjes heeft S.Lurf inmiddels ruim vijfhonderd exemplaren gedeeld. "In de Bijlmer vind je er veel, want dat is echt een geplande wijk", vertelt hij. "Omdat dat bijvoorbeeld de kortste route van de flat naar de supermarkt is."

De mooiste typering van een olifantenpaadje komt uit de koker van een vrouw die op een foto reageerde, vindt hij. "Als er op het groen gelopen wordt, is het grijs verkeerd gelegd."  Het is de ondertitel van zijn - in eigen beheer uitgegeven - boek 'Binnendoor is nooit om' geworden. 

Bekijk hieronder een olifantenpaadje uit de regio. Lees verder onder de post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Toch zijn er ook veel korte olifantenpaadjes, benadrukt hij. "Om een hekje heen bijvoorbeeld." Die worden, zoals meer exemplaren, vaak door fietsers veroorzaakt. "Ik denk dat olifantenpaadjes vaker door fietsers dan door wandelaars worden gemaakt, omdat fietsers zwaarder zijn. Maar daar heb ik geen bewijs voor."  

Dankzij zijn fascinatie heeft Lurf inmiddels ook een scherp oog ontwikkeld voor de schoonheid van olifantenpaadjes. "Als het gras eromheen mooi gemaaid is en het paadje mooi is uitgehold", vertelt hij waar een mooi olifantenpaadje wat hem betreft aan moet voldoen." Een van de mooiste olifantenpaadjes ligt in Zutphen, vindt hij. "Maar dat is ook omdat het een mooi genomen foto is." 

*Lurfs echte naam is bekend bij de redactie. Hij blijft liever anoniem omdat de foto's in zijn boek door talloze mensen zijn ingestuurd, en hij alleen verantwoordelijk is voor de samenstelling en de teksten. "Dus het zou niet helemaal eerlijk zijn", vertelt hij. Zijn boek is te bestellen via een link in zijn Instagram-account.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]