Ga naar Content

Hekken verrijzen: ultieme poging om Haarlemse uitgaansoverlast te verminderen

Alweer nieuwe hekken in de stegen rond de Smedestraat in Haarlem. Eerder werden al metalen toegangspoorten in Morinnesteeg en de Noorder- en Zuider Schoolsteeg geplaatst. Nu staan die ook in het begin van Lange Wijngaardstraat en de Schoutensteeg. Het is een ultieme poging van de gemeente om uitgaanspubliek ín de Smedestraat en uít de zijstraten te houden. 

De nieuw geplaatst metalen toegangsdeur tot de Lange Wijngaardstraat: ter bestrijding van overlast gaat die in het weekend 's nachts dicht - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Het is het gesprek van de dag in de Lange Wijngaardstraat. Niet zo gek ook, ze zijn moeilijk te missen: de hekken die aan het begin van het smalle straatje zijn geplaatst. Ze fungeren als een toegangspoort tot de Lange Wijngaardstraat, zij het zonder franje en allure. De hekken, die nu nog open staan, zijn puur functioneel. Ze moeten in de nachtelijke uren in het weekend overlastgevend uitgaanspubliek uit de straat houden.

Wie heeft de sleutel?

Een handvol buurtbewoners bespreekt donderdagmiddag de consequenties van de metalen afrastering. Wanneer gaan de hekken voor het eerst dicht? Wie is daar eigenlijk verantwoordelijk voor? Wie hebben er allemaal een sleutel? Over één vraag is weinig onduidelijkheid: wie zijn er vóór dit hek? Juist, deze bewoners van de straat. Ze hebben er jarenlang voor gepleit.

Ook nieuwe hekken op de hoek van de Smedestraat en de Schoutensteeg - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Ze willen niet met naam genoemd worden, bang als ze zijn voor eventuele consequenties. Ze zijn immers kwetsbaar in hun eigen huis. Er hoeft maar net iemand langs te lopen met een borreltje teveel op en ze zijn de sigaar. Wel willen deze bewoners duidelijk stellen: ze zijn niet tegen horeca. Ze weten wat er allemaal bij hoort als je in de binnenstad woont. Het gaat hen om één ding: “Wij zijn tegen de excessen van de nachthoreca”, verduidelijkt een bewoner.

Excessen

Die excessen zijn volgens buurtbewoners afgelopen jaren toegenomen. Bron van onrust is de Smedestraat, een populaire uitgaansstraat met meerdere cafés. Uitgaanspubliek duikt zijstraten als de Lange Wijngaardstraat in om te wildplassen of drugs in te nemen. En dan zijn er nog de tieners, die te jong zijn om de horeca in te gaan, maar wel in de zijstraten zelf meegebrachte alcoholische dranken staan te drinken.

Voor de gemeente Haarlem is de horeca in de binnenstad een balanceeract geworden. Aan de ene kant wil ze de overlast verminderen, aan de andere kant wil de gemeente de nachtcultuur stimuleren en waar mogelijk de openingstijden verruimen. Een proef om horecazaken in Haarlem een 24 uurs-vergunning te geven liep spaak in de Smedestraat. Na bezwaren van omwonenden kregen vijf cafés die zo’n vergunning hadden aangevraagd toch geen toestemming om langer open te blijven.

Het is nu wachten tot de deur voor het eerst dicht gaat - Foto: NH Media/Maikel Ineke

Eerder geplaatste hekken

Ter bestrijding van de overlast plaatste de gemeente eerder al hekken bij het begin van de Morinnesteeg en de Noorder- en Zuider Schoolsteeg. Tussen de buurtbewoners die op deze middag in gesprek zijn geraakt in de Lange Wijngaardstraat zit ook een bewoner van de Morinnesteeg. Volgens haar hebben de hekken de overlast in de straat wel echt verminderd.

Het is een situatie waar de bewoners de Lange Wijngaardstraat en de schuin tegenover gelegen Schoutensteeg naar uitkijken. Zij hebben nu ook hekken aan het begin van hun straat. Nu maar wachten tot ze voor het eerst worden gebruikt.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]