Ga naar Content

Waarom cruiseschip na XR-demo in IJmuiden niet alsnog is doorgevaren naar Amsterdam

Nadat Extinction Rebellion vanochtend vroeg het protest op de sluizen van IJmuiden had beëindigd, besloot de rederij om passagiers van boord te halen. NH zocht uit waarom cruiseschip Jewel of the Seas niet alsnog is doorgevaren naar Amsterdam. 

Jewel of the Seas aangemeerd gestrand in IJmuiden - Foto: NH Media

Rond 3.00 uur vannacht ketenden en lijmden zeven klimaatactivisten zich vast aan de sluis. Ze protesteerden daarmee 'tegen de schandalige vervuiling veroorzaakt door de cruisevaart'. 

"We hebben de aankomst van het cruiseschip The Jewel of the Seas doelbewust tegengehouden. We eisen een onmiddellijke en totale stopzetting van de destructieve cruise-industrie", aldus Extinction Rebellion op X.

Lees ook

Rond zeven uur vonden ze het genoeg geweest, en vertrokken de zeven demonstranten. Hoewel de sluis toen weer had kunnen worden geopend, liet een woordvoerder van het Amsterdamse havenbedrijf Port of Amsterdam toen al aan AT5 weten dat het schip niet meer zou doorvaren naar Amsterdam. 

"Veel bagage op het dok, dit gaat wel even duren"

Passagier Jewel of the Seas

In plaats daarvan werd besloten de tweeduizend passagiers en hun bagage van boord te halen, en met bussen en vrachtwagens naar Amsterdam en Schiphol te rijden. "De reis van de sluis naar de terminal zou te veel tijd hebben gekost voor de vroege vluchten die dan gemist zouden worden", zegt een woordvoerder tegen NH. 

Een van de Amerikaanse passagiers filmde de logistieke operatie die het gevolg was van de operatie. "Lots of luggage on the dock. This is going to take a while. All hands on deck."

Lees verder onder de Facebook-post

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Aan boord waren passagiers die snel na de geplande aankomst bij Passengers Terminal aan de Amsterdamse Piet Heinkade zouden doorreizen naar Schiphol, om daarvandaan naar huis te vliegen. Zij zijn vanuit IJmuiden direct naar het vliegveld gebracht, een ander deel is naar Amsterdam Centraal vervoerd.

Sommige passagiers hebben op eigen initiatief en kosten in IJmuiden een taxi genomen, om er zo zeker van te zijn dat ze hun aansluitende vlucht zouden halen. 

De passagiers die vandaag in Amsterdam aan boord zouden gaan, zijn na het inchecken in de Passengers Terminal met bussen naar de Fellison Cruise Terminal gebracht, waar het schip ligt afgemeerd aan de Monnickendamkade in de IJmondhaven. 

Passagiers Jewel of the Seas komen per touringcar aan in IJmuiden - Foto: NH/Boanna Pieterse

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]