Ga naar Content

Vermiste man (58) nog niet gevonden, droneteam zoekt naar blauwe sporen in duingebied

Het Nationaal Drone Team heeft zich sinds zaterdag aangesloten bij de zoektocht naar de 58-jarige man die vermist raakte in het duingebied in Bergen. De organisatie brengt het duingebied per vierkante meter in kaart en zoekt met artificiële intelligentie naar afwijkingen zoals een sandaal of een blauw shirt. 

Foto: Nationaal Drone Team

De man is al sinds vorige week donderdag vermist. De politie heeft het duingebied rondom de Woudweg in Bergen met een helikopter, drones, honden en een sonar uitgekamd. De politie heeft ook digitaal naar aanwijzingen gezocht. Ook het Veteranen Search Team heeft vorige week geholpen met de zoektocht, maar tot op heden nog zonder resultaat. 

Sinds gisteren is het Nationaal Drone Team (NDT) ook bezig met een zoekactie naar de man. De organisatie zet zich in voor vermiste mensen en dieren en werkt voor dit onderzoek samen met honden en begeleiders van Stichting Mantrailing Limburg. "Er wordt een raster gelegd over het duingebied bij Bergen. Met vijf drones brengen we iedere vierkante meter van het gebied in kaart", legt Harry Anders van het Nationaal Drone Team uit. "Daarna worden de foto's bekeken door artificiële intelligentie (AI)."

Blauw shirt 

"We vragen de software om te zoeken naar een kenmerk zoals de kleur blauw", gaat Anders verder. "Het is bekend dat de man een blauw shirt aanhad toen hij vermist raakte." De drones vliegen op 60 meter hoogte en de camera's kunnen 200 keer inzoomen. De software kan tot op pixelniveau zoeken naar dingen die opvallen. 

Tekst gaat door onder de foto .

Foto: Nationaal Drone Team

"Het is wel een moeilijk gebied", zegt Anders. "Er is veel begroeiing, er zijn overhellende bomen en bunkers." Daarom maken de drones niet alleen van boven een foto, maar ook vanuit andere hoeken. "De foto's van zaterdag worden geanalyseerd, maar voor zover bekend heeft dat nog geen aanwijzingen opgeleverd." 

In het gebied zoeken ook vijf honden met hun begeleiders. "De honden en begeleiders zoeken zelf naar sporen en gaan op zoek naar aanleiding van aanwijzingen van de drones." De honden kunnen het ook ruiken, mocht iemand eventueel overleden zijn.

Het Nationaal Drone Team werkt los van de politie, maar heeft wel contact gehad. "We hebben de activiteit aangemeld en mocht er iets gevonden worden, dan worden de instanties ingelicht." 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Nationaal Drone Team

Het NDT bekijkt later vandaag of ze de zoektocht morgen voortzetten. "We werken met vrijwilligers die ook dagelijks inzetbaar zijn", zegt Anders. "Afhankelijk van de grootte van het gescande gebied, beslissen we of we doorgaan." 

Te hoge temperaturen

De politie zoekt op het moment niet meer in het duingebied, laat een woordvoerder weten. "Maar we zijn nog volop bezig met het onderzoek. Het is heel behulpzaam en fijn dat het Nationaal Drone Team ook zoekt." 

Rond 18.30 uur heeft het NDT besloten om de zoektocht te stoppen, de temperaturen zijn te hoog voor zowel de honden als het apparatuur. Om diezelfde reden wordt de zoektocht morgen gepauzeerd en pas dinsdag weer voortgezet.

De vermiste persoon is een slanke, witte man van 1.87 meter lang, met donker krullend haar. Hij draagt een blauw shirt, een lichte korte broek en sandalen. Tips kunnen worden doorgegeven via 112.

Dat er geen naam of foto van de vermiste man wordt gedeeld, is een weloverwogen keuze van de familie van de man en het Openbaar Ministerie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]