Ga naar Content

Opgepakte AZC-bewoner (38) mogelijk betrokken bij moord in Frankrijk

Een 38-jarige man die vorige week in een asielzoekerscentrum in Den Helder is opgepakt, wordt in Frankrijk verdacht van een levensdelict. Dat meldt de politie. Hij zou voor zijn arrestatie afgelopen donderdag enkele maanden in Doggershoek hebben gewoond.

Foto: Inter Visual Studio

Volgens ingewijden gaat het om een Algerijn die in Frankrijk betrokken zou zijn geweest bij een moord. Dit willen de autoriteiten niet bevestigen. 

Wel zeggen zij dat er een Europees Aanhoudingsbevel tegen hem was uitgevaardigd wegens mogelijke betrokkenheid 'bij een levensdelict'.

De Franse autoriteiten hebben nog niet op vragen gereageerd. 

Afgelopen donderdag is de man op verzoek van de Franse autoriteiten in opvanglocatie Doggershoek in Den Helder opgepakt door leden van de Koninklijke Marechaussee. 

'Medewerkers wisten niets'

Rond 15.00 uur stonden bij het azc aan de Burgemeester Ritmeesterweg meerdere politieauto's. Ook vloog er een helikopter boven Den Helder.

Binnen tien minuten was de verdachte gevonden, zo vertelt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De instantie zegt vooraf niets te hebben geweten van de aanhouding of de verdenking tegen de man. "We werden compleet overvallen", aldus woordvoerder Heleen Slob. 

Hoelang de man al woonde in Den Helder wil zij op last van het onderzoek niet zeggen. Daarover zeggen bronnen in Den Helder dat het gaat om 'enkele maanden'. 

Foto: AS Media

Er wonen bijna zeshonderd volwassenen en kinderen in Doggershoek. Het is één van de twee opvanglocaties voor asielzoekers in Den Helder. De gemeente heeft na Amsterdam het hoogste aantal mensen opgevangen in Noord-Holland. 

Slob beschrijft het als een impactvolle gebeurtenis voor de bewoners en medewerkers. "Het is een soort woonwijk of klein dorp. Als iemand naast je wordt opgepakt, met zoveel politie, schrik je daarvan. Dan weet je wel dat het niet zomaar is. Je hoopt altijd dat je iedereen goed genoeg kent, dat dit soort dingen niet gebeuren."

Asielprocedure

Het is niet duidelijk hoe ver de man was in zijn asielprocedure in Nederland. Een vreemdeling gaat om asiel aan te vragen eerst naar het aanmeldcentrum van de IND, aldus de Rijksoverheid.

Daar zit ook de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). De AVIM registreert de persoonlijke gegevens, zoals naam, geboortedatum en nationaliteit.

Er worden vingerafdrukken afgenomen en in het aanmeldcentrum ondertekent de asielzoeker zijn asielaanvraag. Met de IND volgt een gesprek om zijn identiteit, nationaliteit en reisroute vast te stellen. 

Na de aanmelding bepaalt de IND welke procedure van toepassing is. Een persoon krijgt asiel in Nederland als is vastgesteld dat die gevaar loopt in zijn of haar thuisland, bijvoorbeeld door vervolging door politieke overtuiging, ras, godsdienst of als er oorlog is. 

Gedurende de asielprocedure wordt het onderdak geregeld door het COA.

Tips over dit verhaal? Mail naar [email protected].