Ga naar Content

Haarlemse straatartiest maakt 24 meter lang muurschilderij van Texelse Reede en 17-eeuwse jurk

Op een grote muur in Oudeschild wordt het verhaal van de Reede van Texel en de opgedoken 17-eeuwse jurk geschilderd. De 47-jarige straatartiest Sidney Waerts uit Haarlem is uitgekozen om de imposante muurschildering te maken.

Sidney Waerts hoopt binnen een paar weken de imposante muurschildering af te hebben. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

De 24 meter lange muurschildering wordt vanaf deze week geschilderd en komt op de parkeerplaats achter de Heemskerckstraat. 

Waerts is geen onbekende op het eiland. Tien jaar geleden maakte hij voor de Plastic Soup Foundation ook al een muurschildering op de muur van de voormalige asfaltcentrale bij de haven van Oudeschild. "Dat was toen een enorme uitdaging, omdat het mijn eerste keer was", zegt hij. "Ik ben toen een maand op het eiland geweest. Een groot gedeelte van de tekening is alweer verweerd, vanwege de zoute invloeden. Daarom vind ik het grappig dat ik na tien jaar op een andere manier iets voor Texel kan betekenen."

De opdracht voor het muurschilderij komt van Kaap Skil. Het museum doet mee met Museum Murals. Twintig straatartiesten maken een muurschildering voor musea in Nederland. Het doel van Museum Murals is om kunst naar de openbare ruimte te brengen. De bedoeling van de muurschilderingen is het mooier maken van de leefomgeving en mensen prikkelen over het onderwerp. De collecties van de musea worden daarmee ook een beetje naar buiten gebracht.

Voor Museum Kaap Skil is het meedoen aan Museum Murals een uitgelezen kans om het verhaal van de Reede van Texel en de unieke opgedoken 17e-eeuwse jurk zichtbaar te maken in Oudeschild. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Sidney Waerts brengt eerst in grote lijnen de schildering op de muur. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Op het pand van het museum heeft de kunstenaar eerst de muur bruin geverfd. Daarna zet hij de eerste lijnen op de muur. Over het ontwerp heeft hij een aantal dagen nagedacht. "Je begint eerst met een concept en daarna komt er een werktekening op maat. Vervolgens is er verschillende keren heen en weer gemaild met het museum."

"Ik had haar eerst met de ogen open, maar dat geeft toch een rare indruk"

Kunstenaar Sidney Waerts over het kunstwerk in wording

Een prachtige vrouw in een jurk is op het ontwerp goed te zien. Ze drijft boven de zeebodem tussen de vissen en kwallen. "Ik had haar eerst met de ogen open, maar dat geeft toch een rare indruk. Vandaar dat haar gezicht nu niet meer te zien is."

De kunstenaar is blij met de opdracht. "Het is sowieso prachtig dat je iets in de publieke ruimte mag maken. Het zorgt voor veel positieve aandacht en op deze manier kun je kunst op een laagdrempelige manier beleven."

Tekst gaat verder onder de foto.

De wandschildering die Waerts tien jaar geleden maakte bij de haven van Oudeschild. - Foto: NH Media/Edo Kooiman

Waerts krijgt genoeg belangstelling. Daarnaast bieden mensen ook de helpende hand. "Ik heb van de buurman al een keet gekregen waar ik mijn spullen op kan bergen", zegt hij met een lach. De kunstenaar maakt lange dagen. Hij werkt deze week tot en met woensdagavond. Op sommige dagen liefst twaalf uur. "Op woensdag pak ik weer het laatste pontje."

Dood

De kunstenaar verwacht dat hij op 21 augustus klaar zal zijn. "Ik werk behoorlijk snel. En ik heb een verfspuitmachine, daar verdoezel ik bepaalde effecten mee." Binnen acht volle dagen moet het werk klaar zijn. "Dat moet met veel energie gedaan worden. Als ik ergens te lang over doe, dan slaat het schilderij voor mij ook 'dood'. Dan heb ik er geen zin meer in. Ik ben niet altijd overal geheel tevreden over. Maar ik ben wel blij met wat ik achterlaat. Het is niet alleen het kunstwerk, maar het zijn ook de contacten die ik met mensen maak. Er zit een groot verbindend element in wat ik doe."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]