Ga naar Content

Natuurbeschermers kampen met dubbel gevoel als Formule 1 verdwijnt uit Zandvoort

Niet alleen racefans, maar ook natuurorganisaties als Rust bij de Kust en Stichting Duinbehoud vinden het wel jammer als de Formule 1 na 2025 uit Zandvoort zou verdwijnen. Ze gebruiken het evenement namelijk om media-aandacht te krijgen voor hun bezwaren. "De F1-race was voor ons een soort vliegwiel om aandacht." 

In aanloop naar voorgaande edities van de Dutch Grand Prix speelden er regelmatig rechtszaken tussen natuurorganisaties en Circuit Zandvoort. Daarbij draaide het vooral om de bescherming van zandhagedissen en rugstreeppadden en het lawaai en de stikstofuitstoot van de racewagens.

Maar de natuurliefhebbers zijn na drie edities moegestreden. Althans, zo lijkt het. Karel van Broekhoven van Rust bij de Kust ontkent dat stellig. "We zijn zeker nog actief. We hebben een beroepschrift ingediend tegen een besluit van de omgevingsdienst dat er meer lawaai dan ooit mag worden gemaakt op het circuit. Maar die zaak speelt waarschijnlijk pas over een jaar in de rechtbank." 

Tekst loopt door na de foto.

Circuit Zandvoort/Karel van Broekhoven - Foto: NH Media

"We zijn ook nooit tegen de Formule 1 geweest, hoor. Maar we willen gewoon van die dagelijkse herrie af, die van het circuit afkomt. Mocht de Formule 1 na 2025 stoppen, dan maakt ons dat weinig uit. Het is wat dat betreft wel jammer dat ons punt om aandacht te krijgen dan verdwijnt", legt Van Broekhoven uit.

'Formule 1 na 2025 weg vanwege herstel natuur'

De organisatie van de Dutch Grand Prix kan nog geen uitsluitsel geven of de race ook na 2025  in Zandvoort blijft. Van Broekhoven heeft daar zijn gedachten over.

"De extra gebouwde tribunes en nieuwe asfaltlagen op het terrein moesten na vijf jaar weg. Dat bepaalde de rechter. Zo kon de natuur herstellen. Ik denk dat ze daarom ook gaan stoppen na 2025. Ik verwacht niet dat een rechter gaat bepalen dat er nog eens vijf jaren Formule 1 bij gaan komen. Dat zou een beetje ongeloofwaardig zijn."

Tekst loopt door na de foto.

Marc Janssen van Stichting Duinbehoud - Foto: NH Media/Stephan Roest

Verder loopt er volgens Van Broekhoven nog een zaak over de stikstofuitstoot en het feit dat het circuit als concertterrein gebruikt zou mogen worden. "Daar komt nog meer herrie vandaan dan van de races." Gesprekken met het circuit liggen volgens de Haarlemmer al jaren stil. 

Marc Janssen van Stichting Duinbehoud herhaalt de woorden van Van Broekhoven. Zijn stichting wil vooral met de provincie in gesprek over het effect van de stikstofuitstoot op de omliggende natuur bij het circuit en het verlagen van die uitstootgrens. 

Protestactie Extinction Rebellion

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion gaat zaterdag 24 augustus, voor het vierde jaar op rij, demonstreren tegen de overlast van het circuit en de Formule 1-race. Het gaat om een demonstratie op de fiets.

De stoet vertrekt rond 11.30 uur vanaf het Stationsplein in Haarlem richting Zandvoort 'We fietsen door de duinen en door Zandvoort naar het strand. En omdat we ook protesteren tegen de geluidsoverlast van het circuit rijden we in stilte door de natuurgebieden', zo luidt de aankondiging. Op het strand volgen toespraken, een muzikaal optreden en een strandschoonmaakactie.

Zandhagedissen en rugstreeppadden

Stichting Duinbehoud maakt zich hard voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Zoals zandhagedissen en rugstreeppadden die op het circuitterrein leven en leefden. "Daar is asfalt overheen gelegd en die natuur is er nu helaas niet meer. Als het asfalt straks weg is, duurt het nog wel vijf jaar voordat het leefgebied weer helemaal is hersteld", legt Janssen uit.

"Het ging en het gaat ons ook steeds over het dagelijkse gebruik van het circuit. Dat is veel storender dan die drie dagen Formule 1. De race was voor ons een soort vliegwiel om aandacht te krijgen en die verdwijnt wellicht." 

Tekst loopt door na de foto.

Een rugstreeppad - Foto: NH Media

"Ik ga tijdens de Formule 1 een fietstocht maken en kijken of iedereen zich aan de regels houdt. Gelukkig wordt een deel van de duinen afgesloten, zodat het relatief rustig blijft voor de natuur daar", sluit Janssen af.

Van Broekhoven hoopt dat de euforie rond de Nederlandse coureur Max Verstappen ook over het hoogtepunt heen is. Dat was toch een belangrijke reden om de race naar Zandvoort te halen. "Hij schijnt nu niet zoveel meer te winnen. Tja, zo kan het lopen in die wereld. Zo erg vind ik het allemaal niet." 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]