Ga naar Content

Wonderlijke hemelshow: (amateur)fotografen genieten van Noorderlicht

Vannacht stonden enthousiaste en goed geïnformeerde fotografen langs de Noord-Hollandse kust in de hoop een glimp op te vangen van het Noorderlicht. Hun geduld werd beloond, want de hemel toonde een spectaculair lichtspel dat velen wisten vast te leggen. NH verzamelde de mooiste foto's uit de provincie. 

"Dit is pure euforie", vertelt fotograaf Yolanda Hoogesteger uit Den Oever enthousiast. Al zes jaar legt ze de natuur vast, maar het Noorderlicht blijft toch iets bijzonders. "Als ik nu mijn foto's terugzie, word ik weer helemaal blij."

Gisterenmiddag begon het al te gonzen in de aurora-app, op de website 'Noorderlichtjagers.nl' en in diverse Facebookgroepen: die nacht zou het raak kunnen zijn. "Dan begint iedereen zenuwachtig te worden", lacht Yolanda.

Marcel van Engelen uit Purmerend fotografeert al veertig jaar en herkent de signalen inmiddels meteen. "In de nacht van zondag op maandag bereikte al een matige zonnestorm de aarde, zoals ze dat zo mooi zeggen", aldus de ervaren fotograaf. "Vanaf dan ga ik echt de apps in de gaten houden."

Lees ook

Springen van enthousiasme

Voor Odie op den Kelder uit Schagen liep het iets anders. Hij had visite toen hij 's avonds zijn Noorderlicht-app controleerde. "Ik heb ze toen vriendelijk gevraagd ergens anders heen te gaan", bekent Odie. "Toen ben ik meteen gaan voorbereiden en de auto ingesprongen."

Om kwart voor elf kwam hij aan op de dijk bij het Amstelmeer en begon meteen te schieten. Odie fotografeert dit soort natuurverschijnselen al meer dan 15 jaar en weet inmiddels wel hoe hij het aan moet vliegen. "Twee andere fotografen naast mij, kregen het nog niet helemaal onder de knie", vertelt hij. In een handomdraai wist hij ook hun toestellen zo af te stellen dat ze al snel de meest schitterende foto's schoten. "Die stonden op een gegeven moment te springen van enthousiasme."

Witte pilaren

Yolanda ging met twee andere fotografie-vrienden op pad en positioneerde zich bij het kijkpunt in Den Oever. "Toen zag ik gelijk al wat groenigs in de lucht hangen en later zelfs witte pilaren", vertelt ze. "Toen gingen we helemaal los."

Ook zij waren niet de enige fotografen die op het licht waren afgekomen. "Uiteindelijk stonden we met z'n zessen te genieten van het Noorderlicht", vertelt ze. "Het was echt een feest."

De ervaren Marcel is ook nog onder de indruk van het schouwspel. "Het blijft toch echt fantastisch", vertelt hij. "Als je opeens die rode gloed ziet op de foto's. Schitterend."

Voor de amateurfotografen die nu ook aan de slag willen, heeft Marcel nog wat tips. "Zorg dat je geen lichtvervuiling hebt", benadrukt hij. "Als je bijvoorbeeld bij Amsterdam in de buurt zit, dan kan je het op je buik schrijven. Daar is echt te veel lichtvervuiling." Daarnaast is het volgens Marcel belangrijk dat je vrijuit zicht hebt richting het noord/noord-oosten, zonder bomen, gebouwen of andere obstakels. "Dan moet het lukken."

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.