Ga naar Content

Ondanks commotie dringen Bloemendaalse politieke partijen aan op vestiging hospice

De politieke partijen in Bloemendaal sporen het college van B&W aan om de vestiging van een hospice in het villadorp alsnog mogelijk te maken. Vorige week werd bekend dat enkele buurtbewoners uitbreiding van Hospice Haarlem en Omstreken in een villa op de Midden Duin en Daalseweg dwarsbomen. Zij vrezen onder meer dat hun kinderen oog in oog komen met terminaal zieke patiënten.  

Bloemendaalse villa wordt geen hospice als het aan omwonenden ligt - Foto: NH Media

Pauline Jäger, directeur van Hospice Haarlem en Omstreken, is 'heel blij met de steun en alle reacties', maar wil inhoudelijk niet reageren 'vanwege de gevoeligheid van het onderwerp'. De vraag of zij na de brede raadssteun voor de motie denkt dat het college van B&W alsnog de gesprekken met omwonenden aangaat, laat zij onbeantwoord. 

Buurtbewoners tegen hospice 

Vorige week werd bekend dat buurtbewoners naar de rechter dreigen te stappen als er een hospice komt in de villa van de overleden projectontwikkelaar Theo Eichholtz. De familie Eichholtz wilde de villa voor twintig jaar beschikbaar stellen aan Hospice Haarlem en Omstreken. 

Hoewel er grote behoefte is aan uitbreiding, heeft Jäger in overleg met de familie na alle commotie besloten af te zien van de locatie. Het gaat om een pand in villapark Duin en Daal dat nu voor 5,8 miljoen euro te koop wordt aangeboden.

Enquête rondgestuurd in de buurt

In Haarlems Dagblad sprak Pauline Jäger eerder van uiteenlopend bezwaren van omwonenden: "Van dat mensen dan ‘s nachts bedlampjes zien branden tot dat de kinderen uit de buurt mogelijk terminaal zieke mensen onder ogen krijgen. Er waren bezwaren tegen een grotere parkeerdruk en de angst dat er lijkwagens door de straat gaan rijden. Buren hebben een enquête rondgestuurd zodat omwonenden alle mogelijke bezwaren konden aankruisen."

Tekst gaat verder onder de reportage van Jacques die zijn laatste weken doorbracht in Hospice Haarlem.

Lees ook

De tegenwerking van enkele omwonenden heeft tot felle reacties geleid op Facebook: ''Wat een egoïstische nare mensen! Is dat nu tegenwoordig de Bloemendaalse elite? Schande!'' Iemand anders schrijft: "De argumenten die zijn aangedragen ….. weer vanuit slachtofferperspectief. Terminale mensen, lijkwagens, brandende nachtlampjes, parkeerdruk. Onder welke steen leven de tegenover de villa wonende mensen?"

Grote behoefte aan hospice in Bloemendaal

Alle politieke partijen in Bloemendaal staan sympathiek tegenover de motie, die is ingediend door Zelfstandig Bloemendaal, GroenLinks, D66, PvdA, VVD en Liberaal Bloemendaal. Zij benadrukken dat er grote behoefte is aan een hospice in de buurt, aangezien een kwart van de bevolking in Bloemendaal ouder is dan 65 jaar.

Zij vinden dat de familie Eichholtz een uniek aanbod heeft gedaan. De partijen vragen het college van B&W dan ook 'alsnog in overleg te gaan met Hospice Haarlem, de familie Eichholtz en omwonenden'.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]