Ga naar Content

Noodkreet van Dirk (88) die inbrekers met koevoet verjoeg: "Niemand komt mij helpen!"

Bijna twee maanden nadat de 88-jarige Dirk twee inbrekers met een koevoet verjoeg uit zijn wooncomplex, zit de angst er bij hem nog diep in. ’s Nachts doet hij geen oog dicht, hij is kilo’s afgevallen en ligt voortdurend te piekeren. En wat hem misschien nog wel het meeste pijn doet: sinds die bewuste avond kijkt er niemand naar hem om.

Foto ter illustratie. - Foto: Pixabay

Op de avond van 14 juni ontvangt Dirk bericht van zijn buurvrouw. "Hoor jij ook iets op de gang, volgens mij gaat er iets niet goed." Nog voordat hij het bericht heeft laten bezinken, springt hij op en rent hij de gang op. 

"Als ik had geweten dat ik me twee maanden later zo had gevoeld, had ik liever gewild dat ze me hadden geraakt"

Dirk

Bij de voordeur van zijn buurman ziet hij een koevoet tussen de deur en als hij naar beneden kijkt, ziet hij een voet om het hoekje wegglippen. Dirk snijdt hem af, grijpt de persoon en houdt hem tegen, maar net op dat moment stormt een tweede inbreker bedreigend op hem af met een koevoet. Hij weet de mannen uiteindelijk te verjagen.

Het loopt met een sisser af, daarvan is Dirk zich inmiddels wel bewust. Maar de gebeurtenis heeft zowel mentaal als fysiek een ernstige knauw achtergelaten. "Als ik had geweten dat ik me twee maanden later zo had gevoeld, had ik liever gewild dat ze me hadden geraakt", zegt hij wanhopig.

Uit angst voor problemen durft Dirk zijn echt naam niet bekend te maken; deze is wel bekend bij de redactie.

Nasleep

Dirk - tot voor kort een type 'voor de duvel niet bang' - ligt nu 's nachts te piekeren in bed. "Ik word midden in de nacht wakker en schrik op van ieder geluid. Dan ga ik er vaak toch even uit en dat is slopend. Overdag doezel ik continu weg. Een uitje snijden, is me al teveel." 

Na het incident is hij vier kilo afgevallen en hij verkeert in slechte fysieke toestand. "Ik was herstellende van een rug fractuur, maar nu is de pijn terug en gezakt naar mijn bekken."

Vergetelheid

Er is één ding dat Dirk wil en dat is hulp. "Ik heb verschillende instanties waaronder Woon op Maat en de gemeente een noodkreet gestuurd met als titel Help. De gemeente heeft me doorverwezen naar welzijnsinstantie MET, waar ik het heb gehad over een aanleunwoning, maar Slachtofferhulp is niet ter sprake gekomen."

Ook heeft hij aangifte gedaan en is een week na het voorval proces-verbaal op gemaakt. Toch is hij later in de vergetelheid geraakt bij de politie. 

"Ik ben altijd iemand van dingen zelf oplossen en kijken wat je kan doen, maar nu red ik het niet alleen"

Dirk

Angstig

Door de twee maanden die hij inmiddels, alleen en getraumatiseerd ("Mijn vrouw is overleden en mijn kinderen wonen ver weg") heeft weggekwijnd in zijn appartementje, spoken er steeds meer gedachten door zijn hoofd. Het is niet het enige heftige incident dat de bewoner aan de Arnostraat bij het Europaplein heeft meegemaakt. "Er lag ook al een keer een half dooie buurman bebloed voor mij deur. Die was gestoken nadat hij ruzie had gehad met een buurman. En dat zijn dan je buren!"

Dergelijke incidenten deden hem aanvankelijk weinig, maar na het incident met de koevoet, blijven ook zulke herinneringen hem achtervolgen. "Ik ben altijd iemand van dingen zelf oplossen en kijken wat je kan doen, maar nu red ik het niet alleen."

Digitale behendigheid

Dirk vindt het bespottelijk dat er niemand actie heeft ondernomen na zijn noodkreet en dat hij schijnbaar in de vergetelheid is geraakt. Hij is digitaal niet erg behendig, waardoor het moeilijk voor hem is om zelf contact te zoeken met Slachtofferhulp

Roy Heerkens van Slachtofferhulp geeft aan dat ze geen gegevens hebben ontvangen van het slachtoffer. "Dit moeten wij natuurlijk wel binnenkrijgen van de politie, een andere instantie of iemand zelf om in actie te komen. Als we deze bezitten, nemen wij, anders dan andere instanties al binnen 48 uur contact met iemand op."

De politie liet afgelopen week weten op de hoogte te zijn van de zaak van Dirk en niet goed te kunnen verklaren waarom hij nog geen bezoek heeft gehad. Zij beloven beterschap en zegden toe zijn gegevens over te dragen aan Slachtofferhulp. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]