Ga naar Content

Nordin rent Dam tot Damloop voor vaders dementie en Alzheimer Nederland

Nordin kan slechts machteloos toekijken hoe zijn vader (61) stukje bij beetje verder wegzakt door de gevolgen van dementie. Een medicijn voor zijn vader komt te laat, maar misschien niet voor anderen. Dat is zijn hoop. Daarom neemt hij deel aan de Dam tot Damloop om geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland.

Nordin in het blauw met vader Paul - Foto: NH Media

Paul was een actieve, levenslustige man. Hij hield van klussen en stond altijd klaar om anderen te helpen. Sporten speelde een belangrijk rol in zijn leven: hij speelde voetbal, tennis en de laatste jaren padel. Met zijn actieve vriendengroep organiseerden barbecues en gingen ze jaarlijks op skivakantie. Maar ruim drie jaar geleden begonnen dingen te veranderen.

"Hij begon dingen op een gekke manier te doen", herinnert zoon Nordin zich. "Hij ging bij mij thuis muren schilderen, iets wat hij al tig keer had gedaan. Maar nu begon hij lukraak midden op de muur, met kleine halen en dan begon hij plots weer ergens op een andere plek. Dat was niks voor hem."

Grote klap

De sluipende symptomen stapelden zich op, en in 2021 op slechts 58-jarige leeftijd komt de diagnose als een klap: PCA-dementie. Een zeldzame vorm van dementie waarbij het zicht wordt aangetast, hoewel de ogen goed functioneren. Het begint met problemen met het herkennen en onderscheiden van dingen, later wordt ook het geheugen aangetast.

De wereld van het gezin staat sinds die zwarte dag volledig op zijn kop. "Het maakt een hoop emoties los. Mijn moeder is continu mantelzorger, en dat is zwaar," zegt Nordin. "Het is heel lastig om met iemand samen te wonen die niet begrijpt dat dingen niet meer gaan."

"Het is heel lastig om met iemand samen te wonen die niet begrijpt dat dingen niet meer gaan"

Nordin Hoogeboom

Steun

In het begin leek de ziekte langzaam te verlopen. "We dachten toen nog: Oké, dit is te overzien. Maar de afgelopen paar maanden is het proces aanzienlijk versneld. Het is heel ingrijpend om je vader zo te zien aftakelen; dat had ik graag anders gezien."

Maar de ziekte is onherroepelijk. De actieve, levenslustige vader die hij ooit was, zal hij nooit meer terugzien, en dat levende verlies doet pijn. Ze zijn daarom dankbaar voor de hulp die ze ontvangen. "Alzheimer Nederland biedt veel steun met hun trefpunten en informatie, en ze zetten zich in voor onderzoek naar een medicijn."

Ze putten ook veel geluk uit de steun van de vriendengroep van zijn vader. "Veel vrienden zoeken hem op en ondernemen wekelijks iets met hem. Dat helpt mijn moeder enorm, en daar zijn we heel dankbaar voor." Eens per week padelt hij met hen, en vaak gaat hij eropuit om te fietsen en ergens een kop koffie te drinken.

"Een medicijn voor mijn vader zal helaas te laat komen, maar ik hoop dat het anderen in de toekomst wel kan helpen"

Nordin Hoogeboom

Iets doen

Maar Nordin wilde niet langer machteloos toekijken. Tijdens de Marquette Loop in Heemskerk, waar hij samen met zijn vader zwoegde, werd hij opnieuw geconfronteerd met de achteruitgang van zijn vader. Dit bracht hem op een idee. "Ik dacht: misschien kan ik geld inzamelen door hard te lopen voor Alzheimer Nederland. Een medicijn voor mijn vader zal helaas te laat komen, maar ik hoop dat het anderen in de toekomst wel kan helpen."

Dit gebaar is zowel een hart onder de riem voor zijn vader als een manier om de stichting te bedanken voor de steun die ze bieden. Binnenkort zal Nordin deelnemen aan de Dam tot Dam by Night om geld in te zamelen voor dit goede doel. Wie Nordin wil steunen, kan dat doen via deze link.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de IJmond?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]