Ga naar Content

Geweld en agressie aan boord Corendon-vlucht naar Curaçao: "Dit nog nooit meegemaakt"

Ze is dankzij haar honderden vliegreizen inmiddels wel wat gewend, maar wat Marjan (56) afgelopen vrijdag op haar vlucht van Schiphol naar Willemstad (Curaçao) meemaakte, overtreft alles. In totaal waren er op de tien uur durende vlucht vier incidenten, waarvan twee met een gewelddadig en grimmig karakter. "Dit kun je niet bij elkaar filmen."  

De Corendon/World2Fly-Airbus A350-900 - Foto: Corendon

"Het gedonder begon op de helft van de vlucht", vertelt Marjan, die met haar man stoelen in het adults only-deel van het vliegtuig had gekocht. Niet alleen omdat kleine kinderen daar niet welkom zijn, maar vooral omdat die stoelen wat meer beenruimte hebben. "Mijn man is bijna twee meter lang."  

Vanaf haar stoel op de vierde rij is ze getuige van het eerste incident, op de eerste rij bij de toiletten, "Ik zag een vent gigantisch uithalen", vertelt Marjan. "Ik dacht: gebeurt dit nu echt?" De crew overmeestert de dader, en neemt hem mee naar achteren waar hij wordt vastgebonden aan een stoel. Het slachtoffer heeft volgens Marjan 'de rest van de vlucht een zak ijs op z'n gezicht gehad. "Hij had een aardig ei op z'n jukbeen."

Tekst loopt door.

Lees ook

De aanleiding van het geweld kent Marjan alleen van horen zeggen: het slachtoffer zou met zijn benen het gangpad hebben geblokkeerd, waardoor de dader niet via de kortste route het toilet kon bereiken. 

Beschuldiging diefstal telefoon

Een half uur na het geweld slaat opnieuw de vlam in de pan. "Op rij acht ongeveer. Ik hoorde geschreeuw en toen ik omkeek, zag ik iemand over de stoelen heen vliegen." Een passagier onder invloed beschuldigde een medepassagiers ervan zijn telefoon te hebben gestolen, waarna de situatie escaleerde en er bedreigingen werden geuit. "Er doken gelijk stewards bovenop", vertelt Marjan.

De passagier in kwestie had volgens Marjan overduidelijk te veel gedronken. "Hij was continu aan het treiteren, ook de man die was geslagen. Hij vroeg hem cynisch of het pijn deed. Ik had al tegen mijn man gezegd: die moeten we ook in de gaten houden." Toeval of niet, Marjan is blij dat de crew uit relatief veel stewards bestond, omdat die doorgaans met hun fysiek opstootjes makkelijker in de kiem smoren. 

"Hij heeft van Corendon een vliegverbod voor vijf jaar gekregen"

Woordvoerder Corendon

Een woordvoerder van Corendon bevestigt dat de dader van het eerste incident door de crew 'in bedwang is gehouden' en 'de kapitein de autoriteiten op Curaçao heeft ingelicht'. Na aankomst op Hato Airport is hij door de lokale politie is aangehouden. "Hij heeft van Corendon een vliegverbod voor vijf jaar gekregen." 

Het opstootje met de man die zijn telefoon kwijt was, betitelt Corendon niet als incident. "Het was een woordenwisseling", benadrukt de woordvoerder. Hij ontkent dat de crew 'erop is gedoken'. "Er was geen vechtpartij, de veiligheid is nooit in het geding geweest." 

Nog twee incidenten

Behalve deze twee confrontaties waren er tijdens de vlucht nog twee incidenten, waarvan één 'in de familiesfeer', laat de woordvoerder weten. Ook daarbij bleef het bij verbale agressie. 

De aanleiding van een vierde incident was de openstaande rekening van een man 'die flink wat drankjes had besteld'. "Hij wilde eerst niet betalen", vertelt de Corendon-woordvoerder. "Hij had geen geld, maar uiteindelijk heeft hij een manier gevonden om te betalen. Misschien dacht hij dat de drankjes gratis waren, maar dat is bij Corendon niet zo." 

Dat de gemoederen aan boord soms hoog oplopen 'is niet ongewoon', benadrukt hij. "Sommige mensen zijn nerveus, sommige mensen drinken wat meer." 

Hoewel bij meerdere incidenten op de vlucht alcohol een rol heeft gespeeld, denkt de maatschappij er niet aan om bij reizigers voor het boarden een blaastest af te nemen. "Je kunt ook taxfree drank kopen op het vliegveld", benadrukt de woordvoerder dat reizigers bij het boarden nog nuchter kunnen zijn, maar hoog in de lucht ladderzat.

Officieel mag drank die op het vliegveld is gekocht niet in het vliegtuig worden opgedronken. "Hier wordt echt streng op gelet door de crew en is echt een harde regel dat het niet is toegestaan om alcoholische dranken te consumeren die niet aan boord zijn gekocht", licht een andere woordvoerder toe. "In het belang van de veiligheid kunnen we niet toestaan dat passagiers hun eigen alcohol drinken tijdens de vlucht."

"Toen we een half uur onderweg waren zaten er al tig mensen aan de wijn en het bier"

Marjan Haan

Wat Marjan betreft is een blaastest bij de gate wél een goed idee. "En schrap alcohol in het vliegtuig. Toen we een half uur onderweg waren zaten er al tig mensen aan het bier en wijn." Toch begrijpt ze dat de maatschappij de alcoholverkoop aan boord niet in de ban doet. "Dat is hun verdienmodel."  

Eigen verantwoordelijkheid reizigers

Corendon laat NH weten dat de maatschappij wel richtlijnen heeft voor de behandeling van passagiers onder invloed. "Passagiers hebben zelf de verantwoordelijkheid om voor de vlucht niet te veel te drinken. Wie dat wel doet kan geweigerd worden,"

"De crew (en ook grondpersoneel) beoordeelt altijd of een passagier een gevaar kan vormen voor de vliegveiligheid en om die reden er een aanleiding bestaat om die persoon te weigeren op een vlucht. Dit kan bijvoorbeeld een vermoeden van dronkenschap zijn. Als dit laatste wordt geconstateerd, dan mag de betreffende persoon niet mee aan boord.

NH heeft meerdere pogingen gedaan om in contact te komen met de woordvoerder van het Korps Politie Curaçao, maar vooralsnog zonder resultaat.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]