Ga naar Content

Zaans tuinbedrijf failliet: gedupeerden boos en duizenden euro's lichter

Julia uit Obdam, Yunus uit Haarlem en Kim uit Krommenie voelen zich bedrogen na zaken te hebben gedaan met Tuinmaterialen.nl. Het Zaanse bedrijf van Lars de Wit en Engel Muntz is failliet verklaard met een schuld van ongeveer 8,5 ton, waardoor veel klanten met slechts een zandbak achterblijven. "Ik slaap niet meer", zegt gedupeerde Kim.

De tuin van een gedupeerde - Foto: Aangeleverd

Kim Porsius uit Krommenie heeft jaren gespaard voor een mooi aangelegde tuin. Na haar scheiding wilde ze graag een plek waar haar opgroeiende kinderen fijn kunnen spelen. 

Als ze op zoek gaat naar een bedrijf dat haar kan helpen met het aanleggen van de tuin, komt ze in haar eigen dorp terecht bij Tuinmaterialen.nl. Ze hebben een TikTok-kanaal met veel volgers en zien er volgens haar 'professioneel' uit. De offerte is iets te duur en ze vraagt om korting. Ze vertellen haar dat dit alleen kan als ze meteen betaalt. Kim gaat akkoord.

Tekst gaat door onder de video. 

Even later is het zover. Kim neemt vrije dagen op om de aanleg van haar droomtuin te verwezenlijken. Maar vlak voor het zover is, krijgt ze een telefoontje met de mededeling dat ze toch niet komen. De tuinmannen geven aan dat het goed komt. Een week later ziet ze dat het bedrijf failliet is verklaard. Kim: "Het is een nachtmerrie."

Gedroomde tuin blijft zandvlakte

Ook Julia Reus uit Obdam gaat in zee met het bedrijf. Ze zag de video's op sociale media. Alles lijkt goed te zijn. "Het ging hartstikke vlot", vertelt Julia. Ze heeft samen met haar vader een overkapping gebouwd en wil mooie tegels hebben om de tuin af te maken. In de showroom kiest ze deze uit. Julia: "We moesten de helft aanbetalen, anders zouden we niet meegenomen worden in de planning." Bijna 3.800 euro lichter loopt ze het bedrijf uit.

Ze krijgt een datum voor het aanleggen van de tuin, maar nooit een bevestiging. Dan begint de onzekerheid. Net als Kim ziet ze een paar weken later dat het bedrijf failliet is. Als Julia de mannen spreekt, krijgt ze 'twee slachtoffers' aan de lijn. "Wij staan met onze rug tegen de muur", krijgt Julia te horen. "Er kon geen sorry vanaf."  

Tekst gaat door onder de foto.

De gedroomde overkapping van Julia zit nog zonder tegels, maar haar geld is weg - Foto: Aangeleverd

Yunus Caskun uit Haarlem zit niet zonder tuin, maar wel zonder geld. Hij heeft als zzp'er voor de Zaankanters overkappingen gemaakt. De eerste opdrachten verliepen goed. Normaal betalen ze een deel van tevoren, maar nu willen Lars en Engel de opdracht achteraf betalen. "Na zoveel ervaringen dacht ik dat het wel goed was", zegt Yunus boos over de situatie. "Ik vertrouwde erop. Het faillissement was onverwachts. Ik zit met heel veel onbegrip." 

17.000 euro kwijt

De schade voor Yunus: 17.000 euro. "Ik heb al belastingen betaald, maar ik heb nul euro. Alleen maar verlies." Het was zijn vakantiegeld. "Mijn hele vakantie is verpest. Ik heb drie kinderen." Yunus wil zijn geld terug, maar er is volgens hem geen fonds voor gedupeerden zoals hij. "Op zijn minst mijn inkoop. Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen." 

Wat de slachtoffers het meest steekt, is dat het lijkt dat de mannen, ondanks hun faillissement, doorgaan met hun andere bedrijven. "Ik vind dat eigenaren die dit doen, nooit meer een bv mogen starten", zegt Yunus resoluut.  

Eigenaren zijn met doorstart bezig

Engel Muntz, eigenaar van Tuinmaterialen.nl, geeft aan geen inhoudelijke antwoorden te kunnen geven op het faillissement. "We zijn met volle macht met een doorstart bezig. We hebben momenteel meerdere gegadigden." Engel vindt het 'spijtig dat het is gebeurd' en geeft aan dat het 'nooit de bedoeling is geweest om mensen om deze manier achter te laten'.

Zijn compagnon Lars de Wit legt uit dat het komt door de snelle groei in korte tijd. Het was de bedoeling dat een investeerder het bedrijf verder zou laten groeien, maar 'die hebben op het laatste moment de handdoek in de ring gegooid'. 

Vertrouwen

"Ik vind het heel vervelend dat we als oplichters worden neergezet, terwijl we hard hebben gewerkt. We hebben nooit de intentie gehad om mensen pijn te doen." Dat hij mensen heeft pijn gedaan, merkt hij aan de bedreigingen die hij en zijn familie ontvangen. 

Lars hoopt het de aankomende weken goed te kunnen maken. "We zijn bezig met een doorstart", zegt hij net als Engel. Volgens de Zaankanters zijn er gesprekken met meerdere mogelijke investeerders. "Ik heb er zeker vertrouwen in", benadrukt Lars over een positieve afloop. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]