Ga naar Content

Haarlemmermeer wil feest met olympiërs, maar alleen als synchroonzwemzussen erbij zijn

Het is nog niet in beton gegoten, maar de gemeente Haarlemmermeer werkt aan een huldiging van de Haarlemmermeerders die op de Olympische Spelen in Parijs een medaille hebben veroverd. De gemeente wil vooral de tweeling Noortje en Bregje de Brouwer in het zonnetje zetten, omdat de synchroonzwemzussen een historische prestatie hebben geleverd.

Noortje en Bregje de Brouwer, medaillewinnaars synchroonzwemmen tijdens hun oefening in Parijs - Foto: ANP/Iris van den Broek

Update 14 augustus 15.00 uur: de zussen De Brouwer hebben toegezegd dat zij erbij zijn aanstaande dinsdag (20 augustus) om 16.00 uur in Sportcomplex Koning Willem-Alexander.

Afgelopen zaterdag won de Hoofddorpse tweeling in Parijs een bronzen medaille. Na de technische kür op vrijdag moesten ze alleen China en Oostenrijk voor zich dulden. Hoewel Groot-Brittannië - op vrijdag nog vierde - na de vrije oefening op zaterdag stuivertje wisselde met Oostenrijk, stelden de in Goirle geboren zussen de derde plek veilig. 

Dat is een unicum. Nooit eerder behaalde Nederland een olympische medaille op het onderdeel synchroonzwemmen. Toch komt het succes niet geheel onverwacht, want bij de Europese Kampioenschappen in Belgrado behaalden ze goud op de technische én de vrije kür. Een paar maanden daarvoor waren ze op de WK in Qatar goed voor zilver. 

Foiler Luuc van Opzeeland sowieso afwezig

De zussen zijn niet de enige Haarlemmermeerders die een medaille in de wacht sleepten. Ook foiler Luuc van Opzeeland pakte een bronzen medaille. Omdat hij in het buitenland verblijft, zal hij bij een eventuele huldiging niet aanwezig zijn, heeft hij de gemeente inmiddels laten weten. 

Eigenlijk wilde de gemeente de medaillewinnaars aanstaande zaterdag huldigen, maar dat laat de agenda van de zussen De Brouwer niet toe. Een andere optie is 'ergens volgende week, doordeweeks', schrijft de gemeente.

De datum, het tijdstip en de invulling van de huldiging staan dus nog niet vast, maar de locatie wel: Sportcomplex Koning Willem-Alexander. Daar hebben de zussen de afgelopen jaren menig uur in het bad gelegen om zich voor te bereiden op grote toernooien. 

Andere Haarlemmermeerse olympiërs

Omdat de gemeente vindt dat ook niet-medaillewinnaars een podium verdienen, wil de gemeente ook hen tijdens het evenement bedanken. Onder hen zijn de Hoofddorpse turners Casimir Schmidt en Loran de Munck, Venneper Tallon Griekspoor en zwemster Imani de Jong uit Vijfhuizen. 

Als de huldiging doorgaat, is iedereen welkom. Geïnteresseerden wordt aangeraden de socialmediakanalen van de gemeente in de gaten te houden. 

Lees ook