Ga naar Content

Presentator NOS journaal Eugènie Herlaar overleden

Eugènie Herlaar, de eerste vrouwelijke presentator van het NOS Journaal, is vanochtend na een kort ziekbed overleden. Dat laat haar familie aan de NOS weten. Ze is 84 jaar geworden en woonde tot haar dood in Heerhugowaard, waar ze ereburger was.

Foto: NH Media

Herlaar werd op 10 november 1939 geboren in Curaçao en verhuisde op haar tiende naar Nederland. Na haar school kreeg zij haar eerste baan in de media bij de Wereldomroep, op 23-jarige leeftijd.

Eerste vrouwelijke presentator 

Het Journaal was toen een mannenwereld. Eugènie Herlaar vond dat sommige onderwerpen net zo goed door een vrouw konden worden gelezen. In een dolle bui schreef ze daarom een brief aan het Journaal.

Tot haar eigen verbazing werd ze uitgenodigd voor een gesprek en mocht ze een cameratest doen. Ze werd aangenomen, mits het publiek haar goed keurde. En gelukkig mocht ze blijven en maakte de weg vrij voor meer vrouwen in de media.

Nadat ze stopte met haar werk als nieuwslezer begon Herlaar een logopediepraktijk. In 1979 verhuisde ze met haar gezin naar Heerhugowaard. Daar zette zich onder andere in voor cultuur in de regio en werd daar voor in 2004 benoemd tot ereburger van Heerhugowaard.  

Bekijk hieronder het interview van NH Iconen met Eugènie Herlaar in 2018:

Eugènie Herlaar maakte de weg vrij voor vrouwen in de media -

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.